Uuringus selgus insuldi tekkimise riski neli korda tõstev tegur (3)

PM Tervis
Copy
Päeva sisustamine istuvas asendis meele lahutamisega tõstab südame-veresoonkonna haiguste riski.
Päeva sisustamine istuvas asendis meele lahutamisega tõstab südame-veresoonkonna haiguste riski. Foto: Shutterstock

Teadusajakirjas Stroke avaldatud uue uuringu kohaselt on alla 60 -aastastel täiskasvanutel, kelle vaba aeg on täis istumist (sealhulgas arvuti, teleri kasutamine või lugemine) ja kes liiguvad vähe, suurem insuldirisk kui inimestel, kes on füüsiliselt aktiivsemad.

60-aastastel ja noorematel täiskasvanutel, kes olid füüsiliselt väheaktiivsed ja kes teatasid, et nad veedavad kaheksa või enam tundi vaba aega päevas istudes, oli insuldirisk 4,2 korda suurem kui neil, kes ütlesid, et istuvad puhkeajal vähem kui neli tundi päevas.

«60-aastased ja nooremad täiskasvanud peaksid olema teadlikud, et ohtralt istumine koos vähese füüsilisele tegevusele kuluva ajaga võib avaldada tervisele kahjulikku mõju, sealhulgas suurendada insuldiriski,» ütles uuringu autor dr Raed A. Joundi Medical Xpressis. «Füüsilisel aktiivsusel on väga oluline roll, kuna see vähendab aega, mil istutakse, ja tundub, et see vähendab ka liigselt istutud aja negatiivset mõju. Arstide soovitused ja rahvatervise poliitika peaksid rõhutama noorte täiskasvanute seas füüsilist aktiivsust ja istutava aja vähendamist koos teiste tervislike harjumustega, et vähendada kardiovaskulaarsete sündmuste ja insuldi riski.»

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles