Saa teada, kas kehv uni võib mõjutada hormonaalset tasakaalu

PM Tervis
Copy
Unerütm mõjutab hormoonide ja mitmete keha funktsioonide ning protsesside tööd.
Unerütm mõjutab hormoonide ja mitmete keha funktsioonide ning protsesside tööd. Foto: Shutterstock

Uni mõjutab hormoone ja nende taset, sealhulgas aitab uni reguleerida ka nälja või stressiga seotud hormoone. Hea uni on hormoonide tasakaalus hoidmise jaoks hädavajalik, kirjutab Healthline

Hormoonidel on suur roll paljude protsesside, süsteemide ja funktsioonide reguleerimisel kehas. Keha vajab toimimiseks erinevaid hormoone ja need vabanevad endokriinsüsteemi kaudu. 

Hormoonid vastutavad selliste funktsioonide eest, nagu ainevahetus ja isu, kasv, kehatemperatuur, seksuaalne funktsioon, südamerütm, vererõhk ja unetsüklid. 

Piisav ööuni aitab reguleerida kortisooli, östrogeeni ja progesterooni, näljahormoone (insuliin, leptiin, greliin), melatoniini, kilpnäärmne hormoone ning kasvuhormoone.

Näiteks kontrollib melatoniin unemustreid ja annab kehale märku, millal on aeg magama minna. Inimese kasvuhormoon vabaneb sügava une faasis, mis on rakkude kasvu ja parandamise seisukohalt väga oluline. 

Peaaegu kõik kehas olevad hormoonid vabanevad tänu tsirkaadsele rütmile. «Kui seda rütmi ignoreerida, muutub hormoonide tasakaal, olenemata sellest, kas olete 30, 50 või 70 aastat vana,» sõnas Thomas Jeffersoni ülikooli dotsent Sara Gottfried.

Näiteks reguleerib uni neerupealsete toodetavat steroidihormooni nimega kortisool. Seda tuntakse kui stressihormooni. Kortisool aitab reguleerida ka teisi organismi hormoone. «Kui lõõgastute ja magate hästi ning ärkate puhanuna, jõuab kortisool tippu 30 minuti jooksul peale ärkamist. Tippu jõudmine käivitab kõik teised hormoonid,» lisab Gottfried.

Uni reguleerib kehas ainevahetust

Uni on tähtis ainevahetuse regulaator, unehäired või halb uni võivad otseselt mõjutada näljahormoonide tootmist ja taset organismis. See võib häirida söögiisu, toidu tarbimist või põhjustada kehakaalu tõusu. 

Halva kvaliteediga uni häirib leptiini, greliini ja insuliini – need on hormoonid, mis vastutavad näljatunde, täiskõhutunde, veresuhkru reguleerimise ja rasva ladustamise eest. «Kui olete öösel halvasti maganud, tasuks järgmisel päeval piirata suhkru tarbimist,» märkis Gottfried.

Une puudumine võib tekitada mitmeid probleeme

Gottfriedi sõnul on ideaalse ööune pikkus seitse kuni üheksa tundi. Tasub ka teada, et und ei ole võimalik järgi magada, see tähendab, et kui nädala sees magada vähem, siis pikem uni nädalavahetusel ei korva puudujääki. 

Vähene uni võib põhjustada sagedasi infektsioone, nõrgenenud immuunsust, söögiisu tõusu ja kaalutõusu. Hormoonide optimaalseks reguleerimiseks on vaja regulaarselt korralikult magada. See hõlmab piisavalt pikka ja sügavat und ehk jõudmist REM-une faasi. Kerge või katkendlik uni ei aita hormoonide tööle kaasa. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles