Covid-19 uuringus selgus, kui palju kõrgem on vaktsineerimata inimeste surmarisk (3)

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Shutterstock

Inimesed, kes ei ole Covid-19 vastu vaktsineeritud, surevad 11 korda suurema tõenäosusega ja satuvad haiguse tõttu 10 korda sagedamini haiglasse, selgus USA haiguste kontrolli ja tõrje keskuse eelmise nädala lõpus avaldatud uuringust, vahendab CNN.

Uuringus analüüsiti aprillist juuli keskpaigani 13 osariigis esinenud 600 000 Covid-19 juhtumi andmeid.

«Kokkuvõte on järgmine: meil on teaduslikud tööriistad, mida vajame selle pandeemia uue lehe pööramiseks. Vaktsineerimine toimib ja kaitseb meid Covid-19 tõsiste tüsistuste eest,» ütles haiguste kontrolli ja tõrje keskuse direktor dr Rochelle Walensky.

Uuringut tsiteerides märkis Walensky, et vaktsineerimata inimestel oli umbes neli ja pool korda suurem tõenäosus saada Covid-19.

Kuna enam kui 75 miljonit ameeriklast pole endiselt lasknud end vaktsineerida, pelgavad paljude osariikide arstid, et haigusjuhtumid võivad sügisel hüppeliselt kasvada.

«Üks asi, mida me kindlasti teame... 160 000 juhtumit päevas ei ole see koht, kus me tahame olla,» ütles riikliku allergia- ja nakkushaiguste instituudi direktor dr Anthony Fauci neljapäeval CNNile. «Kahjuks oleme just seal praegu.»

Fauci sõnul võiks USA jaoks olla realistlik eesmärk alla 10 000 Covid juhtumi päevas.

Juuni keskel, enne levivama Delta tüve domineerivaks muutumist, tuvastati USA Johns Hopkinsi ülikooli andmete kohaselt keskmiselt umbes 11 000 uut juhtumit päevas.

Neljapäeval tutvustas president Joe Biden plaani, mis kehtestab föderaaltöötajatele, suurtele tööandjatele ja tervishoiutöötajatele uued ranged vaktsineerimiseeskirjad – nõuded, mis võivad kehtida kuni 100 miljonile ameeriklasele.

«Oleme olnud kannatlikud, kuid meie kannatlikkus on otsakorral ja teie keeldumine on meile kõigile maksma läinud,» ütles Biden, kelle toon muutus karmiks ameeriklaste suhtes, kes keelduvad endiselt vaktsineerimast, hoolimata ohtratest tõenditest selle ohutuse kohta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles