Kas kõhurasv kaitseb organeid või põhjustab tervisemuresid?

PM Tervis
Copy
Kõhurasva võib tekitada transrasvade tarbimine.
Kõhurasva võib tekitada transrasvade tarbimine. Foto: Shutterstock

On täiesti normaalne ja tervislik omada kõhurasva, sest see kaitseb elutähtsaid organeid, kuid kõhurasva kogumine võib panna ohtu hea tervise, kirjutab MSN News

Keha salvestab energiat rasvkoesse, et seda igapäevaste tegevuste jaoks kasutada. Lisaks kasutab keha rasvkoest energiat trenni tegemiseks. 

Seevastu liigne rasvkude kõhu piirkonnas, tuntud ka kui vistseraalne rasv, võib ohustada üldist tervist. Rasva ladustamine kõhus on kahjulikum kui ladestumine puusadel, reitel või tagumikul. 

«Selle põhjuseks on asjaolu, et kõhupiirkonna rasv võtab ruumi ja seetõttu on elunditel kitsam ja ka raskem töötada, sellest tingituna tekivad mitmed põletikulised probleemid,» räägib Sydney Greene. 

Vistseraalne rasv vabastab hormoone, mis võivad põhjustada põletikku. Kõhurasv võib negatiivselt mõjutada siseorganite ja veresoonte tööd ning seda peetakse riskifaktoriks näiteks II tüüpi diabeedi ja südame-veresoonkonna haiguste tekkimises. 

Dietoloog Melissa Rifkini sõnul pole ühte kindlat toitu, mis aitaks kõhurasva hävitada, kuid on võimalusi, kuidas parandada ainevahetust. 

«Suupisteid ostes tasuks teha targem ja tervislikum valik. Keskenduda võiks kiudainete ja valkude olemasolule, mis tekitavad täiskõhutunde ja aitavad vältida liigsöömist. Näiteks kartulikrõpsude asemel tasuks valida popkorn,» soovitab Rifkin. Lisaks märgib dietoloog, et vistseraalse rasva tekkele aitavad kaasa transrasvad, mida leidub eelkõige praetud toitudes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles