Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

SUUR UURING Kui palju tarbivad eestlased suhkrut tegelikult? (2)

Copy
Eestlaste hulgas on üheks kõige armastatumaks tooteks kohuke.
Eestlaste hulgas on üheks kõige armastatumaks tooteks kohuke. Foto: Elmo Riig / Sakala

September on pühendatud Eesti toidule. Eesti Toiduliit pööras sel puhul tähelepanu eestlaste suhkrutarbimise harjumuste uurimisele. 

Koroonapiirangute ja tööstuse automatiseerimise keskel on Eesti toidutootjate viimaste aastate fookuses olnud toodete tervislikkus ning muuhulgas ka suhkru sisalduse vähendamine.

Tootjad on suhkruvaesteks toodeteks valmis, kõik tarbijad veel mitte

Üle poole Eesti toidutootjatest on ainuüksi viimasel aastal vähendanud toodete suhkrusisaldust 10 ja enam protsenti ning valmis tootearenduseks ja suhkurvaesema toidulaua pakkumiseks ka lähiaastatel, võtab kokku Toiduliidu värske analüüs. Samal ajal näitab eestimaalaste magusatarbimise uuring, et suur enamus ei ole valmis suhkrusisaldusega toodetest loobuma.

Toiduliidu juht Sirje Potisepp rõhutas, et Eesti toidutootjad on lisatud suhkru sisaldust toodetes jõudsalt vähendanud. «Eesti toidutööstused on lisatud suhkru sisaldust juba viimasel kuuel-seitsmel aastal tõhusalt vähendatud, enim piimatoodete ja karastusjookide kategoorias,» lausus Potisepp.

«Hüppeline või nullilähedane suhkrusisalduse vähendamine kõikides toodetes ei ole võimalik ei inimeste tervisliku toitumise ega tarbijate tänaste eelistuste tõttu.»

Suhkruvähendamise osakaalu tase jääb viimasel aastal sõltuvalt tootekategooriatest paarist protsendist kuni sajani ehk turule on toodud ka täiesti suhkuruvabu tooteid.

«Näiteid järk-järgulisest tootearendusest ning lisatud suhkrute vähendamisest on palju alates meie klassikalisest limonaadist kuni kohupiimakreemideni,» lisas Toiduliidu juht.

Eestlased on suured magusasõbrad

Turu-uuringute AS poolt läbi viidud magusatarbimise uuringu tulemused näitavad, et iganädalaselt tarbivad Eesti inimesed enim ehk 62 protsenti vastanutest magusaid piimatooteid - jogurteid, kohupiimakreeme, kohukesi. Kommide ja šokolaadidega maiustab iganädalaselt pool ehk 54 protsenti elanikkonnast. Uuringust nähtub, et üldjoontes jääb magusatarbimine samaks ka edaspidi, kõige enam tahetakse piirata šokolaadide, kondiitritoodete, pagaritoodete ja magusate snäkkide söömist.

«Tervislik ja kvaliteetne toit ei võrdu ainult suhkru sisalduse madala protsendiga, vaid üha olulisemaks on muutunud kogu tootmisahela keskkonnasõbralikkus ning toote ja tooraine kvaliteet ning pakend,» märkis Sirje Potisepp lisades, et tootjad on valmis jätkama jõupingutusi suhkru vähendamise nimel, aga selle kõrval on fookuses plastivaba pakendite kasutamine, lisaainete ja liigse soolata toodete arendus ning tootmise väiksem mõju keskkonnale.

«Tänane seis näitab, et toidutootjate võetud kohustus vähendada lisatud suhkru sisaldust aastaks 2025 toodetes 15% võrreldes 2015. aastaga on jõukohane.»

Eesti tarbija eelistab toidukaupu peamiselt kvaliteedi, soodsa hinna ja harjumuspärase maitse järgi ning alles seejärel on oluline koostisosade naturaalsus, uus maitseelamus ning vähene suhkrusisaldus, selgub Turu-uuringute magusatarbimise uuringust.

«Veelahe tootjate sammudest suhkruvaba toodete pakkumise ja tarbijate ootuste vahel on endiselt suur ning tööd vajab laiemalt teadlikkuse tõstmine tervislikust toitumisest,» märkis Potisepp.

Toitumise puhul on oluline mõõdukus

Tervise Arengu Instituudi vanemspetsialisti Hanna Alajõe sõnul aitab lisatud suhkrute vähendamine lihtsustada tervislike valikute tegemist.

«Rääkides toote koostise parandamisest, on eesmärgiks mitte looduslikult tootes esinevate suhkrute, vaid just lisatud suhkrute sisalduse vähendamine,» ütles Alajõe ning lisas, et oluline on tervislikud eluviisid tervikuna ning kindlasti pole eesmärk survestada tootjaid suhkru asemel kasutama kunstlikke magusaineid, vaid vähendada lisatud suhkrute kogust.

«Eesti toitumissoovituste kohaselt peaks toiduenergiast maksimaalselt 10 protsenti tulema lisatud suhkrutest, mis tähendab 2000 kcal päevase energiavajadusega inimese puhul umbes kuni 10 tl suhkrut,» täiendas Tervise Arengu Instituudi esindaja ning kutsus üles ka tarbijaid toote pakendeid uurima ning terviseteadlikke valikuid langetama.

Lisatud suhkrute vähendamine aitab inimestel süüa rohkem toitumissoovitustele vastavalt 

Lisatud suhkrute liigtarbimine tõstab saadava toiduenergia kogust. «See tähendab, et kui süüa liiga palju ja liiga sageli energiarikkaid, kuid toitainevaeseid toite, siis saadakse organismi normaalseks toimimiseks vajalikke aineid (kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid) oluliselt vähem,» räägib Alajõe.

«Lisatud suhkrute tarbimise hindamisel ei ole arvestatud kõiki võimalikke allikaid näiteks lihatoodetest, valmistoitudest jms allikatest pärit lisatud suhkruid. Seega on eestlaste lisatud suhkru tarbimine üsna maksimaalse soovitusliku lähedal. WHO täiendav soovitus on, et lisatud suhkrutest saadav energia ei ületaks 5% päevasest energiast ning seda eestlased küll ületavad,» märgib Tervise Arengu Instituudi vanemspetsialist.

Tere piimatööstuse kestliku arengu juhi Katrin Tamme sõnul hakkas ettevõte suhkruid tasapisi vähendama 2015. aastal.

«Varjatud suhkruid peitub meie toidulaual palju ning viimasel ajal on palju räägitud ka laste vähesest liikumisest ja kaaluprobleemidest. Piimatooted on laste seas kahtlemata populaarsed ning suhkrute vähendamisega proovime aidata tarbijal lihtsamini teha tervislikke valikuid,» räägib Tamm. 

«Uusi tooteid turule tuues on olukord lihtsam ja seal oleme paari aasta taguse ajaga võrreldes lansseeritavates uutes toodetes suhkruid vähendanud 10-20%. Olukord on aga palju keerulisem traditsiooniliste toodetega, mille maitsed on tarbijale hästi teada. Nendes toodetes oleme retseptides suhkrut aastate jooksul «salaja» vähendanud mõne protsendi kaupa. Erandi tegime Emma kohupiimakreemidele, kus sarjas vähendasime keskmiselt suhkrut 30%.»

Kuna Emma kohupiimakreemide sihtgrupiks on lapsed, siis kaasati neid toote suhkrusisalduse vähendamise hindamisse, mille käigus sai igaüks proovida kolme erineva suhkrusisaldusega versiooni, mis tuli rivistada meeldivuse järjekorras ja kommenteerida ka maitseomadusi.

«Suhkrute vähendamine ei tähenda ainult suhkru eemaldamist tootest, vaid toote ümber formuleerimist – vahel otsime pikalt seda «õiget» maasikamaitset ja õiget balanssi kohupiima ja moosi vahel. Mõnede toodete ringi tegemine osutus seetõttu päris suureks väljakutseks ja korraldasime degusteerimisi mitu korda. Huvitav oli aga see, et laste taluvuspiir suhkrute vähendamisel oli enamvähem ühehäälne, ühelgi juhul ei osutunud nende lemmikuks kõige magusam toode ja nende tagasiside abiga saime suhkruid keskmiselt vähendatud 30%. Väikeste ekspertide arvamusele toetudes oli meil palju julgem toodetega turule tulla,» lisas Tere kestliku arengu juht. 

Kui palju on võimalik üldse piimatoodetest suhkrusisaldust vähendada?

Piimatoodete puhul tuleb meeles hoida ka piimasuhkur ehk laktoos, mis moodustab tootes sisalduvatest suhkrutest juba umbes 5 grammi. Kui sinna lisada veel ka marjadest tulev puuviljasuhkur 2-3 grammi, ongi juba 8 grammi looduslikult esinevaid suhkruid koos. Fermenteeritud toodete maitse kipub jääma liialt hapu ja tarbijale harjumatu, kui suhkrute tase jääb alla 10 grammi, kuid see sõltub palju ka konkreetsetest marjadest ja lisanditest.

Allikas: Tere AS kestliku arengu juht Katrin Tamm.

Tagasi üles