Arst avaldab olulise teguri, mis pärsib haigusest paranemist

PM Tervis
Copy
Puhkamine on haigusest paranemisel oluline
Puhkamine on haigusest paranemisel oluline Foto: Shutterstock

«Haigus kestab nii kaua, kui organism sel kesta lubab, ehk teisisõnu, paranemist võib proovida soodustada või vastupidi, segada,» räägib perearst Sergey Saadi külmetushaigustest paranemisest Virtuaalkliinikus.

«Võib haigena küll tööle tulla ja päev otsa kas arvutitööd teha või teisaldada mingeid raskusi — vahet pole, organismile on mis iganes koormus või pinge haiguse ajal vaid kahjuks, kuna kõik reservid on suunatud haigusega võitlemiseks, mitte muuks,» nendib arst. Külmetushaigusest paranemist soodustab Saadi sõnul puhkus, mitte vaimne ega füüsiline töö.

«Haigena tööd tehes (isegi arvutitööd) hoiate end kunstlikult rohkem aktiivse ja reipana ajal, mil organism soovib rahu ja puhkust — selle «üle jõu» reipuse ja aktiivsuse eest vastutab sümpaatiline närvisüsteem, mille aktiveerumisel erituvad need samad stressi- ja «ärkveloleku» hormoonid, näiteks kortisool. Neil on aga pärssiv toime immuunsüsteemile — nimelt väheneb sel juhul kaitsvate rakkude (CD8+ ja teiste lümfotsüütide) tootmine ja nende aktiivsus sissetungijatega võitlemisel, mille tõttu võib haigus kesta kauem või raskemas vormis,» selgitab dr Saadi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles