Kui palju soola võib päevas süüa?

PM Tervis
Copy
Sool.
Sool. Foto: Shutterstock

Sool on hea naatriumiallikas, mis on keha jaoks hädavajalik mineraal. Kui aga inimene tarbib liiga palju soola, võib tal tekkida oht teatud terviseseisundite tekkeks. 

Soola on mitmes toidus ja jookides, osas neist võib esineda looduslikke sooli, kuid tootjad võivad ka protsessi käigus soolasid lisada, kirjutab Medical News Today

Ameerika Südameassotsiatsiooni (AHA) andmetel sisaldab enamik laua- ja meresoolasid umbes 40 protsenti naatriumit. Naatrium on mineraal, mis täidab inimkehas mitmesuguseid funktsioone. Isegi kui toidust saadud naatrium võib olla kasulik, on selle liigne tarvitamine tervisele ohuks. 

Soola kogus, mida inimene toidus vajab, varieerub sõltuvalt vanusest ja tervisest. Näiteks ühe- kuni kaheksa-aastased lapsed peaksid päevas soola tarbima alla kahe grammi. Üle neljateistaastased ja täiskasvanud võivad tarbida kuni 2,3 grammi soola päevas. 

Ameerika südameassotsiatsioon lisab, et päevas ei tohiks tarbida rohkem kui 1,5 grammi naatriumit või 3,75 grammi soola. AHA lisab, et keskmiselt tarbivad Ameerika Ühendriikide inimesed päevas rohkem kui 3,4 grammi naatriumit ehk 8,5 grammi soola, millest 70 protsenti pärineb töödeldud toitudest. 

Päris soolata ka ei saa, sest naatrium aitab närve ja lihaseid korralikult töös hoida, reguleerib vee sisaldust kehas ning samuti elektrolüütide tasakaalu. 

Madalat naatriumisisaldust kehas võib põhjustada liigne vee tarbimine, tugev oksendamine või kõhulahtisus, neeruhaigused, peensoole ummistus ja kilpnäärme alatalitlus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles