Mida teha, kui lähedasel tundub olevat rahamurede tõttu depressioon?

Elina Kivinukk
, psühholoog
Copy
Depressioon on  haigus, mille raviks on vaja pöörduda spetsialisti poole. Iseenesest see ei möödu.
Depressioon on  haigus, mille raviks on vaja pöörduda spetsialisti poole. Iseenesest see ei möödu. Foto: Liis Treimann

Koroonapandeemia mõjutas meie pere sissetulekuid rängalt. Kõige rohkem meelehärmi on see valmistanud mehele, kes peab end vastutavaks rahaküsimustes. Ma ei näe temas enam endist rõõmu ega entusiasmi ning mõnikord ärritub ta tühiste asjade peale – ta on kurnatud argistest heitlustest ja vist ka enda mõtetest. Üritan küll toeks olla ja kinnitan, et raha pole esmatähtis, aga see ei paranda ta meeleolu. Kas tal võib olla depressioon ja mida peaks ette võtma endisse rõõmsamasse ellu naasmiseks?

Murelik naine

Suur tänu kirjutamast – ilmselt on paljudel sarnane mure, et pandeemia on põhjustanud praktilisi probleeme ning see omakorda mõjutab peresuhteid ja vaimset tervist.

Mul on häid ja halbu uudiseid. Halvaks, pigem ebamugavaks uudiseks on see, et kui tegu on tõesti depressiooniga, siis see on aju mõjutav haigus ning sellest ei ole võimalik niiviisi paraneda, et kõrvaldame esialgse probleemi. Majanduslikud kitsikused võivad tõepoolest depressiooni riskitegurid olla, kuid suuremate sissetulekute saabumine ei vii depressiooni minema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles