Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kuidas erinevad B-grupi vitamiinid?

Copy
Üks viis B6-vitamiini saada on rohkem kaunvilju süüa.
Üks viis B6-vitamiini saada on rohkem kaunvilju süüa. Foto: Shutterstock

B-grupi vitamiinid toetavad närvisüsteemi talitlust, kirjutab Apotheka proviisor Anne-Mai Rogenbaum.

B1-vitamiin on oluline süsivesikute ja osa aminohapete ainevahetuse tagamiseks organismis, kuna tiamiin on vajalik süsivesikute, lipiidide ja aminohapete lammutamises. Lisaks aitab B1-vitamiin normaalselt funktsioneerida närvisüsteemil, lihastel ja südamel. Olulist osa mängib see ka maomahla tekkimise juures. Antud vitamiini leidub nii loomse kui ka taimse päritoluga toiduainetes. Kuna tegemist on vesilahustuva vitamiiniga, siis enamasti imendumisega probleeme ei teki ja varud kehas kestavad ligikaudu üks-kaks nädalat. B1-vitamiin säilib 50 protsendi ulatuses skeletilihastes, 40 protsendi ulatuses maksas ning lisaks neerudes ja närvikoes.

B2-vitamiin aitab tagada rasvade ja süsivesikute normaalse ainevahetuse ning toetab närvisüsteemi, lihaste ja südamelihaste talitlust. Lisaks on see vajalik nägemiseks ehk silmade väsimuse vähendamiseks; naha, limakestade, juuste ja küünte toetaja ning antikehade moodustajana.

B3-vitamiin sarnaselt eelnevatega on vajalik rasvade ja süsivesikute normaalse ainevahetuse tagamiseks, lihaste ja närvisüsteemi talitluseks ning nahakahjustuste paranemiseks. Puudujääk võib muuta naha karedaks.

B6-vitamiinil on tähtis roll aminohapete ja glükogeeni metabolismi juures, immuunsüsteemi toetamises, väsimuse ja kurnatuse vähendamises. Seda on tarvis antikehade ja punaste vereliblede moodustamisel, soolhappe sünteesiks maos ja B12-vitamiini imendumiseks. Aitab saavutada tasakaalu naatriumi ja kaaliumi vahel, millest omakorda sõltub närvi- ja lihasesüsteemi normaalne toimimine.

B9-vitamiin, tuntud ka kui foolhape, aitab koos B12-vitamiiniga tagada normaalse vereloome ja ennetada aneemiat.

B12-vitamiin osaleb valkude sünteesis, aminohapete, süsivesikute ja rasvade ainevahetuses. B12-vitamiini puudusele viitavad kahvatus või kahvatukollakas jume, isutus, kõhulahtisus, vaarikapunane ja valulik keel, väsimus, jõuetus, õhupuuduse tunne, koormustaluvuse vähenemine.

Märksõnad

Tagasi üles