Mõnus argine tegevus aitab hoida veresuhkrut normis

PM Tervis
Copy
Kõrge veresuhkur kahjustab nii suuri kui väikeseid veresooni
Kõrge veresuhkur kahjustab nii suuri kui väikeseid veresooni Foto: Shutterstock

Mitme uurimiskeskuse koostöös valminud uuringus vaadeldi vähese pikkusega või katkendliku une mõju söömisjärgse glükeemilise kontrolli tulemustele järgmisel päeval, kirjutas Eesti Arstide Liidu ajaleht.

Uuringusse kaasati 953 füüsiliselt tervet isikut, kelle keskmine vanus oli 46 aastat ja kes kahe nädala vältel kasutasid kindla koostisega ja määratud hulgal toitu. Veresuhkru sisalduse püsiva mõõtmise seadmega jälgiti neil veresuhkru väärtusi ning randmele kinnitatud aktseleromeetri abil hinnati unerežiimi. Une pikkuse ja kvaliteedi seoseid  söömisjärgse veresuhkru väärtustega analüüsiti kokku 8393 mõõtmistulemuse alusel.

Katkendliku või lühikese unega öö järgsel hommikul oli pärast sööki veresuhkru väärtuste normaliseerumine tunduvalt aeglasem kui tavalise pikkuse ja hea kvaliteediga une järgsetel hommikutel. Ka kõrvalekalle tavalisest une ja ärkveloleku režiimist halvendas oluliselt pärast sööki tehtud glükeemilise kontrolli tulemusi.

Uni, dieet ja füüsiline aktiivsus on tervisliku eluviisi nurgakivid. Esitatud uuring kinnitab, et uni on oluline eluviisiga mõjutatav ainevahetuse tervist reguleeriv tegur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles