Unearst soovitab: millised vitamiinid on olulised sügava une tarvis?

PM Tervis
Copy
Täiskasvanud inimene peaks magama öösel 7-8 tundi.
Täiskasvanud inimene peaks magama öösel 7-8 tundi. Foto: Shutterstock

«Toit annab kehale märku päeva algusest ning regulaarsus toitumise päevases rütmis mõjub soodsalt ka une-ärkveloleku rütmile,» ütleb unearst Heisl Vaher.

Meie kehas on üle 200 erineva ööpäevase rütmi ja mida regulaarsemalt valdav osa neist kulgeb, seda efektiivsemalt suudame ka õhtul uinuda, selgitab dr Vaher ajalehes Tervisemeeter.

«Toitumises tehtavaid valikuid mõjutab ka uni ise. Uuringutes on välja toodud, et kõige ühekülgsemalt söövad need, kes magavad regulaarselt 5–6 tundi, kuigi unevajadus on oluliselt suurem,» ütleb Vaher.

Unele avaldab tema sõnul olulist toimet ka vitamiinide sisaldus toidus. Enim väärivad tähelepanu vitamiinid D, B3, B6 ja B12 ning mikroelementidest magneesium. «D-vitamiini tähtsust hea une hoidmisel hakati rõhutama siis, kui leiti, et osaliselt toimub D-vitamiini ja unehormoonide regulatsioon samades aju osades. Oluliselt langenud D-vitamiini taseme puhul on unekestus lühike ning ärkamisi palju. D-vitamiini tuleks tarbida peale hommikusööki, mis on ka mõningaselt rasva sisaldav — D-vitamiin on rasvlahustuv,» selgitab arst.

«Ettevalmistus õhtuseks uinumiseks algab hommikul ärgates,» rõhutab dr Vaher. Valgust peetakse tema sõnul kõige olulisemaks ööpäevase uneärkveloleku rütmi kujundajaks. «Hommikusel ajal on hea viibida loomuliku või ereda valguse käes, mõned tunnid enne oodatavat uneaega tuleks valguse koormust kodus vähendada. 1–2 tundi enne magama jäämist surub valgus melatoniini ehk unehormooni tootmist maha.»

Artikkel ilmus Postimehe terviseportaalis esimest korda 15. jaanuaril 2021. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles