Mälu parandamiseks tuleb sel määral treenida

PM Tervis
Copy
Kõige sobivamad spordialad on kardioloog Margus Viigimaa sõnul kõndimine, sörkjooks, rulluisutamine, kepikõnd, ujumine ja rattasõit.
Kõige sobivamad spordialad on kardioloog Margus Viigimaa sõnul kõndimine, sörkjooks, rulluisutamine, kepikõnd, ujumine ja rattasõit. Foto: Shutterstock

Pittsburghi ülikooli psühholoogide analüüsis vaadati läbi kümneid uuringuid ja jõuti järeldusele, et vanemad täiskasvanud võivad regulaarse treeningu abil hoida ära teatud tüüpi mälu halvenemist.

«Kõik küsivad alati: «Kui palju peaksin trenni tegema? Mis on miinimum, millest on kasu?»» ütles uuringu peamine autor Sarah Aghjayan, kliinilise ja bioloogilise psühholoogia dotsent Pittsburghi ülikooli pressiteates. «Meie uuringust nähtub, et umbes kolm korda nädalas vähemalt nelja kuu jooksul treenimine aitab episoodilist mälu parandada.»

Episoodiline mälu käsitleb inimesega minevikus juhtunud sündmusi. See halveneb vanusega.

Treening, mis paneb südame kiiremini tööle, turgutab ka ajutööd ja hiirtega tehtud katsed näitavad, et see parandab mälu, kuid uuringud, mis käsitlevad sama seost inimestel, on olnud vastuolulised.

36 uuringu põhjal tehtud analüüs näitas nüüd, et füüsiline aktiivsus võib eakate täiskasvanute mälu parandada.

«Leidsime, et 55-68-aastaste inimeste mälu paranes rohkem kui 69-85-aastastel – seega on parem sekkuda varem,» ütles Aghjayan. Meeskond leidis treeningul suurima mõju olevat nende puhul, kel ei olnud veel tekkinud mäluprobleeme, ja uuringutes, kus osalejad treenisid järjepidevalt mitu korda nädalas.

«Teil on vaja lihtsalt paari korralikke jalatseid ja välja liikuma minna,» utsitas Aghjayan.

Uuring ilmus ajakirjas Communications Medicine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles