Lihaste kõhetumise vastu on rohtu

, ajakirjanik
Copy
Foto: cottonbro, Pexels
  • Raualisandid aitavad vähihaigete lihaseid turgutada

Itaalia ja Belgia teadlaste meeskond uuris, kas raualisandid võiks kahheksiaga vähipatsientide elu kergendada ja kas rauapuudus on kahheksia tekkega ka põhjuslikult seotud.

Kaugelearenenud vähk laastab lihaseid, tekitades 80 protsendil haigetest kurnatusseisundi ehk kahheksia ehk lihaste atroofia. Hinnanguliselt on 20 protsenti kõigist vähiga seotud surmajuhtumitest otseselt kahheksiast põhjustatud. Kahheksiaga vähipatsiendid kannatavad tavaliselt kontrollimatu elukvaliteedi languse, insuliiniresistentsuse, maksafunktsiooni häirete, krooniliste põletike, soolestiku mikrobioota muutuste ja toitainete imendumise häirete tõttu.

Itaalia ja Belgia teadlaste meeskond uuris, kas raualisandid võiks kahheksiaga vähipatsientide elu kergendada ja kas rauapuudus on kahheksia tekkega ka põhjuslikult seotud.

Hiirtega tehtud katsed näitavad, et rauapreparaadid aitavad säilitada või isegi parandada lihaste funktsiooni, suurendada lihasmassi ja pikendada elu. Leiti, et veeni tehtavad rauasüstid andsid tulemuseks tervemad ja füüsiliselt aktiivsemad hiired, kes jäid ellu tavapärasest kahest nädalast palju kauemaks, samuti paranes haardetugevus juba 24 tunni jooksul ja parem tulemus püsis katse lõpuni.

Mõõdukat lihaste olukorra paranemist täheldati väikesel vähihaigete rühmal mõni päev pärast raud(III)karboksümaltoosi süstimist, mis on tavaline toidulisandina kasutatav rauapreparaat. Sellegipoolest on tulemuste kinnitamiseks vaja täiendavaid inimuuringuid, kuna selles uuringus ei olnud platseeborühma, kellega tulemusi võrrelda.

Lisaks vähile on skeletilihaste atroofia tunnuseks mitmesugustele kroonilistele haigustele, nagu südamepuudulikkus ja KOK (krooniline obstruktiivne kopsuhaigus). Seetõttu on lootust, et raua lisamine võib vähemalt leevendada nende seisundite sümptomeid, kui tegemist on lihaste atroofiaga.

Käärsoolevähiga hiiri uurides leiti, et raud aitab rakkude jõujaamadel parandada energiatootmist, mis võimaldab lihastel taas tõhusamalt kokku tõmbuda ehk tööd teha. Samas tuleb raualisandite kasulikke mõjusid teiste vähivormide osas kinnitada. Ei saa eeldada, et tulemused on ülekantavad kõigile teistele vähivormidele.

Allikas: EMBO Reports

DOI: 10.15252/embr.202153746

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles