Üks tegur võib ebatervisliku elustiili korral infarktiriski vähendada

PM Tervis
Copy
Infarkt. Pilt on illustreeriv
Infarkt. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

USA ja Hiina teadlaste ühistöös hinnati une ja eluviisi seost riskiga haigestuda südame-veresoonkonnahaigustesse. Selgus, et hea uni võib aidata infarktiriski alandada, vahendab Eesti arstide liidu ajaleht.

Analüüsiti 303 690 Ühendkuningriigi biopangas registreeritud isiku kardiovaskulaarset riski sõltuvalt eluviisist ja une parameetritest. Keskmine jälgimisperiood oli 8,93 aastat.

Eluviisi skoori hinnati nelja teguri alusel – suitsetamine, rohke alkoholitarbimine, ebapiisav füüsiline aktiivsus, ebaterve dieet. Ebaterveks eluviisiks tunnistati 3–4 loetletud komponendi esinemist. Tervisliku une parameetriteks tunnistati une pikkust 7–8 tundi ööpäevas, hommikust eluviisi ning unetuse, norskamise ja päevase unisuse episoodide harva esinemist. Iga parameeter lisas ühe punkti tervisliku une skoori ja uni hinnati seda tervislikumaks, mida suurem oli punktide arv.

Kogu vaatlusperioodi jooksul registreeriti 10 218 südame-veresoonkonnahaiguse juhtu, sealhulga 6595 südameinfarkti ja 3906 insulti. Unemuster muutis oluliselt eluviisi skoori seoseid südame-veresoonkonnahaiguste ja infarktiga. Ebatervisliku unemustriga vaatlusalustel seostus ebaterve eluviis 25 protsenti suurenenud kardiovaskulaarse ja 29 protsenti suurenenud müokardiinfarkti riskiga, samas kui tervisliku unemustriga vaatlusalustel seostus ebaterve eluviis 18 protsenti suurema kardiovskulaarse ja 17 protsenti suurema müokardiinfarkti riskiga.

Uuring kinnitab, et tervislik uni võib vähendada ebatervisliku eluviisiga isikute südame-veresoonkonnahaiguste riski. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles