Tarkus kaitseb üksilduse tagajärgede eest

, ajakirjanik
Copy
Üksilduse võitmiseks on palju teid - räägi kassiga või kallista puud, mine jalutama, kiida teisi inimesi, otsi üles vanad tuttavad ja suhtle sugulastega, ära haletse ennast ega otsi kaastunnet, kutsu teisi koos peenraid kavandama ja lilli istutama, kogu kevadest positiivseid emotsioone!
Üksilduse võitmiseks on palju teid - räägi kassiga või kallista puud, mine jalutama, kiida teisi inimesi, otsi üles vanad tuttavad ja suhtle sugulastega, ära haletse ennast ega otsi kaastunnet, kutsu teisi koos peenraid kavandama ja lilli istutama, kogu kevadest positiivseid emotsioone! Foto: Foto Alena Darmel, Pexels

Millistele teiste väljendatud emotsioonidele reageerid sina intensiivsemalt?

Viimase kümnendi uuringud on näidanud, et üksildus on oluline terviserisk. Jutt on siis üksildusest kui maailmas üksi olemise, teistest inimestest emotsionaalselt ja vaimselt eraldatuse, läheduse puudumise tundest. Seda seostatakse märkimisväärsete füüsilise ja vaimse tervisega seotud riskidega (südame-veresoonkonna probleemidega, ärevusega, hirmuga, depressiooniga) ning suurenenud suremusega. Varasemad uuringud on samuti näidanud, et tarkus võib olla üksilduse eest kaitsev tegur. See üksilduse ja tarkuse pöördvõrdeline suhe võib põhineda erinevatel ajuprotsessidel.

California ülikooli teadlased leidsid, et konkreetsed ajupiirkonnad reageerivad üksilduse ja tarkusega seotult emotsionaalsetele stiimulitele vastandlikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles