Näpunäited jooksjatele: kuidas vältida päikesepõletust?

PM Tervis
Copy
Suvised jooksutrennid tasuks ajastada kas varahommikule või õhtule.
Suvised jooksutrennid tasuks ajastada kas varahommikule või õhtule. Foto: Shutterstock

Päikesekreemi peaks suve saabudes kasutama sagedamini kui ainult päevitama minnes. Canadian Running pani kirja soovitused, mida iga jooksja peaks päikesekreemi kasutamisel silmas pidama. 

Päikesekreemi kasutamine on väga oluline, sest päikesepõletus suurendab nahavähi riski. Jooksjatele on loodud riideid, mis kaitsevad UVA- ja UVB-kiirguse eest, kuid enamik materjale siiski sportijat ei kaitse. Seetõttu peaks enne jooksma minemist end päikesepõletuse eest kaitsma. 

  • Päikesekreem olgu veekindel

Kui kasutada rannas päikesekreemi ja siis ujuma minna, tuleb kreem kehalt maha. Seetõttu on oluline, et higistades ei juhtuks sama. Valida võiks veekindla päikesekreemi, mis kaitseb kogu treeningu jooksul. 

  • SPF kaitse

SPF ehk päikesekaitsefaktor on väga oluline asi, mida enne kreemi ostmist jälgida. Näiteks SPF 2 filtreerib umbes 70 protsenti UVB-kiirtest, kuid SPF 50 aga umbes 98 protsenti UVB-kiirtest. Konks on selles, et SPF annab kaitset ainult UVB-kiirte eest, kuid ka UVA-kiired on nahale ohtlikud ja vajavad filtreerimist, seega tasub osta laia spektriga päikesekaitsekreem, mis kaitseb mõlema eest.

  • Ka pilves ilm võib ohtlik olla

Nahavähi esinemissagedus kasvab kui rohkem aega päikese käes veeta. Halb võib hakata ka isegi siis, kui ilm on soe aga pilves. Seetõttu on oluline kanda peakatet ja päikeseprille. 2011. aastal Ameerika Ühendriikides valgenahaliste täiskasvanutega läbi viidud uuring näitas, et parim viis päikesepõletuse vältimiseks on lihtsalt regulaarselt varju leida. Lisaks on kõige parem ajastada oma jooksud enne kella 11 või pärast kella 15. Selles vahemikus on päikesekiired on kõige tugevamad.

Suvisel ajal tuleb treeningut rohkem ja paremini ette planeerida. Selleks valige jooksutee läbi varjulisema piirkonna, kandke mütsi ja päikeseprille, hoidge ligi veepudel ja kindlasti ei tohi unustada päikesekaitsekreemi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles