Arst avaldab, milline on magamiseks sobivaim toatemperatuur

PM Tervis
Copy
Hea une alus on ühtlane ärkveloleku ja une rütm, sh kinnistatud magamamineku ja ärkamise aeg kogu nädala jooksul.
Hea une alus on ühtlane ärkveloleku ja une rütm, sh kinnistatud magamamineku ja ärkamise aeg kogu nädala jooksul. Foto: Shutterstock

«Magamiseks sobivaim temperatuur on 15-19 kraadi. Tingimustes, kus temperatuur tõuseb üle 23 või langeb alla 12 kraadi, ei puhka inimene end lihtsalt välja,» ütleb dr Erve Sõõru, Confido meditsiinikeskuse ja Medicumi kopsuarst, unemeditsiini ekspert.

Ilmateenistuse andmetel oli Eestis 2021. aastal kõige soojem kuu juuli, mil keskmine õhutemperatuur oli 21,2 kraadi (tavapäraselt 17,8 kraadi). Olulist kuuma oli Sõõru sõnul summaarselt 25 päeva jooksul ja ohtlikku üle 30 kraadist õhutemperatuuri esines kokku kolm kuni viis päeva sõltuvalt asukohast. «Seega üksikud kuumad ööd aastas meie une kvaliteeti siiski mõjutasid,» nendib arst ajakirjas Tervise Meeter.

Magamistoal peab Sõõru sõnul olema hea ventilatsioon. «Soovitav on tuba enne magamaminekut tuulutada või siis jätta aken ööseks õhutusasendisse. Eluruumide niiskustaset ja CO₂ on võimalik mõõta ja selle alusel teadlikult korrigeerida magamistoa kliimat. Optimaalne õhuniiskuse tase on 40-60 protsenti,» soovitab arst.

Enamuses kontorites ja kortermajades on ta sõnutsi niiskuse tase pigem madalam. «Tehiskliima ja keskküte kuivatab õhku ja viib õhuniiskuse optimaalsest madalamale ja seda ehituslikult ei kompenseerita. Kuiv toaõhk ärritab hingamisteid (limaskesti). Parema kliima nimel võib kasutada õhuniisutajat ja parandada magamistoa ventilatsiooni,» ütleb dr Sõõru.

«Hommikune peavalu, väljapuhkamatuse tunne, kinnine nina ja paistetanud silmalaud – kõik need võivad olla põhjustatud umbses toas magamisest. Sobiv temperatuur mõjub magamisele hästi, see ergutab vereringet, seedimist ning ka hingata on kergem.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles