Viis soovitust, kuidas hoida luud tugevana

PM Tervis
Copy
Õige toitumine, vitamiinid ja füüsiline aktiivsus hoiavad luud tugevana.
Õige toitumine, vitamiinid ja füüsiline aktiivsus hoiavad luud tugevana. Foto: Shutterstock

Luud täidavad kehas mitmeid olulisi funktsioone, sealhulgas mineraalide säilitamine, elundite kaitsmine, struktuuri loomine ja vererakkude tootmine. Vananedes hakkab keha luumassi kaotama, sel põhjusel on luude tervise eest hoolitsemine hädavajalik.

Luude hea tervise säilitamine on oluline igapäevase funktsiooni toetamiseks ja luu- ja lihaskonna haiguste ennetamiseks. Mida saab luude tervise parandamiseks teha?

Toitumine

Toitumisalased valikud mõjutavad oluliselt luude tervist, kuna luude moodustumine vajab oma struktuuri säilitamiseks pidevalt toitaineid, nagu kaltsium, magneesium ja D-vitamiin. Toitainete ebapiisav tarbimine suurendab luuhõrenemise ja osteoporoosi riski.

Kaltsium 

Kaltsium on üks kriitilisemaid toitaineid luukoe moodustumisel ja 99 protsenti sellest asub keha luustikus. Kaltsium kehas ise ei teki, seda omandatakse toiduga. Uuringud on näidanud, et piisavat kaltsiumi tarbimist on seostatud luumassi maksimeerimise ja hilisemas elus luude hõrenemise ennetamisega. Heade kaltsiumiallikate hulka kuuluvad piimatooted ja rohelised lehtköögiviljad.

Magneesium

Magneesiumi tarbimine aitab kaasa luude kvaliteedi tõstmisele, samas kui ebapiisav tarbimine võib mõjutada luude kasvu, haprust ja arengut. Lisaks toimib magneesium kaudselt koos paratüreoidhormooni ja D-vitamiiniga, et kõrvaldada põletik ja oksüdatiivne stress, mis põhjustab luude hõrenemist. Magneesiumirikkad toidud on tume šokolaad, avokaadod, pähklid ja kaunviljad.

D-vitamiin

D-vitamiin mängib luude tervises kriitilist rolli, kuna suurendab kaltsiumi imendumist, mille tulemuseks on tugevamad ja tervemad luud. Lisaks võib D-vitamiini lisamine oma dieeti vähendada luumurdude esinemissagedust, mis häirib luu tugevust ja struktuuri. Mõned head D-vitamiini allikad on munakollased ja lõhe.

Kehaline aktiivsus

Füüsilised tegevused, nagu kõndimine või võimlemine, on kõige olulisem stiimul tugevate luude moodustumiseks. Regulaarne füüsiline aktiivsus on korrelatsioonis maksimaalse luumassi saavutamisega, mis omakorda toob kaasa luude tervise paranemise. Suurenenud luutihedus ja luukoe moodustumine vähendab osteoporoosi diagnoosimise tõenäosust, kirjutab Medical News Bulletin

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles