Ülemaailmselt eelistatakse üha rohkem taimseid toite. Siiski on väljendatud muret taimede kasutamise pärast valguallikana. Sporditoitumise spetsialistid on nimelt pikka aega uskunud, et teatud taimedes leiduvad ühendid võivad vähendada valkude biosaadavust. Lisaks näitavad mõned uuringud, et taimed ei paku kõiki lihapõhistest allikatest saadavaid asendamatuid aminohappeid.
Hollandi Maastrichti ülikooli teadlased viisid läbi uuringu, et hinnata, kuidas kartulivalgud soodustavad anaboolseid reaktsioone, mis suurendavad lihasmassi.
«Uuringu peamine tulemus on see, et kartulist saadud valgu sissevõtmine võib suurendada lihaste valkude sünteesi kiirust puhkeolekus ja treeningu ajal ning see reaktsioon ei erine samaväärse koguse piimavalgu tarbimisest.
Taimsed valgud võivad olla sama tõhusad kui kvaliteetsed loomse päritoluga valgud, et stimuleerida lihasvalkude sünteesi kiirust,» ütles Maastrichti ülikooli meditsiinikeskuse füsioloogiaprofessor Luc J.C. van Loon, uuringu peamine autor.
Lihasmassi kasvatamine valgu abil
Lihasvalgu süntees on protsess, mille käigus aminohapped muutuvad skeletilihaste valkudeks. Valkude tarbimine ja treening on lihasvalgu sünteesiks ja skeletilihaste massi säilitamiseks ning kasvatamiseks üliolulised.
Treeningust taastumise ajal tarbitud valk võib suurendada lihasvalgu sünteesi määra. Need määrad sõltuvad valguallikast.
Kartul, mis on maailmas tarbitavuselt kolmas põllukultuur, sisaldab ainult 1,5 protsenti valku ehk siis umbes 15 grammi kilo kohta. Valgukontsentraati saab aga eraldada kartulimahla jääkidest, mida kasutatakse söödaks või visatakse ära.