AVASTUS ⟩ Teadlased: spordilembesed saavad kartuli toekast omadusest palju kasu

PM Tervis
Copy
Kartulid
Kartulid Foto: Dmitri Kotjuh

Uuringud on näidanud, et kartul võib pakkuda piisavas koguses kõiki inimesele vajalikke asendamatuid aminohappeid. Hollandi teadlased avastasid nüüd, et kartulist valmistatud valgukontsentraadi pulber võib toetada lihaste taastumist ja kasvu sama hästi kui loomne piimavalk, kirjutab Medical News Today.

Ülemaailmselt eelistatakse üha rohkem taimseid toite. Siiski on väljendatud muret taimede kasutamise pärast valguallikana. Sporditoitumise spetsialistid on nimelt pikka aega uskunud, et teatud taimedes leiduvad ühendid võivad vähendada valkude biosaadavust. Lisaks näitavad mõned uuringud, et taimed ei paku kõiki lihapõhistest allikatest saadavaid asendamatuid aminohappeid.

Ajakirjas Medicine & Science in Sports & Exercise ilmunud uus uuring seab need arusaamad kahtluse alla, viidates sellele, et kartul võib olla sama usaldusväärne valguallikas kui loomapiim. 

Valk kartulist

Hollandi Maastrichti ülikooli teadlased viisid läbi uuringu, et hinnata, kuidas kartulivalgud soodustavad anaboolseid reaktsioone, mis suurendavad lihasmassi.

«Uuringu peamine tulemus on see, et kartulist saadud valgu sissevõtmine võib suurendada lihaste valkude sünteesi kiirust puhkeolekus ja treeningu ajal ning see reaktsioon ei erine samaväärse koguse piimavalgu tarbimisest.

Taimsed valgud võivad olla sama tõhusad kui kvaliteetsed loomse päritoluga valgud, et stimuleerida lihasvalkude sünteesi kiirust,» ütles Maastrichti ülikooli meditsiinikeskuse füsioloogiaprofessor Luc J.C. van Loon, uuringu peamine autor.

Lihasmassi kasvatamine valgu abil

Lihasvalgu süntees on protsess, mille käigus aminohapped muutuvad skeletilihaste valkudeks. Valkude tarbimine ja treening on lihasvalgu sünteesiks ja skeletilihaste massi säilitamiseks ning kasvatamiseks üliolulised.
Treeningust taastumise ajal tarbitud valk võib suurendada lihasvalgu sünteesi määra. Need määrad sõltuvad valguallikast.

Kartul, mis on maailmas tarbitavuselt kolmas põllukultuur, sisaldab ainult 1,5 protsenti valku ehk siis umbes 15 grammi kilo kohta. Valgukontsentraati saab aga eraldada kartulimahla jääkidest, mida kasutatakse söödaks või visatakse ära.

Dr van Loon ja kaasautorid leidsid, et kartulivalgu aminohappeline koostis sarnaneb vägagi piimavalgu omaga. Nad lisasid ka, et mugul «annab piisavas koguses kõiki üksikuid asendamatuid aminohappeid vastavalt Maailma terviseorganisatsiooni nõuetele, ilma nähtavate puudusteta».

Töörühm püstitas hüpoteesi, et kartulivalgu kontsentraadi tarbimine võib suurendada lihasvalgu sünteesi puhkeolekus ja treeningust taastumise ajal.

Valgu koguse mõõtmine

Uuringus osales 2018. aasta aprillist 2020. aasta veebruarini 24 tervet aktiivset meest vanuses 18–35.

Dr van Loon ütles, et eridieet ja paastuprotokoll töötati välja nii, et see ei mõjutaks keha reaktsiooni järgmisel päeval valgu sissevõtmisel. Kõik katsealused paastusid katsepäevadele eelneval õhtul.

Teadlased sisestasid aminohapete manustamiseks iga osaleja õlavarde kateetri. Nad lisasid ka teise kateetri vereproovide võtmiseks, et mõõta vere aminohapete, insuliini ja glükoosi kontsentratsioone.

Noored meessoost osalejad treenisid suurenevate koormustega jalapressil.

Pärast seda võtsid teadlased vereproovid ja lihaste biopsiad, et määrata valgusünteesi puhkeolekus ja treeningust taastumise ajal.

Seejärel andsid teadlased osalejatele jooki, mis sisaldas 30 grammi (umbes 2,5 supilusikatäit) kartulivalku või piimavalku. Sellele järgnesid uued vereproovid ja biopsiad.

Uuringus jõuti järeldusele, et 30 grammi valgu sissevõtmine stimuleerib treeningust taastumise ajal tugevalt lihasvalkude sünteesi, ütles dr van Loon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles