Teadlased selgitavad, miks kaob pärast rasket trenni söögiisu

PM Tervis
Copy
Pärast rasket treeningut võib mõneks ajaks kaduda söögiisu.
Pärast rasket treeningut võib mõneks ajaks kaduda söögiisu. Foto: Shutterstock

Stanfordi ülikooli, Baylori meditsiinikolledži ja mitmete teiste teadlaste loodud uuring leidis tõendeid, miks võib söögiisu pärast rasket treeningut kaduda, edastab Canadian Running

Söögiisu võib pärast rasket treeningut väheneda või kaududa ning seda näljahormoonide ja ainevahetuse muutuse tõttu. Ajakirjas Nature avaldatud uuringus leidsid teadlased metaboliidimolekuli, mis tekib treeningu ajal ja mis on seotud söögiisu pärssimisega.

Teadlased võtsid analüüse hiirtelt, võidusõiduhobustelt ja inimestelt vahetult pärast intensiivset treeningut. Nad täheldasid N-laktüül fenüülalaniini (Lac-Phe) nimelise metaboliidi suurenemist nii loomadel kui ka inimestel. 

Enne seda uuringut ei olnud Lac-Phe metaboliiti hästi uuritud. See moodustub ensümaatilise reaktsiooni kaudu aminohappe fenüülalaniini ja laktaadi vahel, mis on intensiivse treeningu ajal tekkiva anaeroobse hingamise lõpp-produkt.

Antud uuringus manustati Lac-Phe-d rasvunud hiirtele, keda toideti kõrge rasvasisaldusega toiduga. Järgmised 12 tundi tarbisid nad tavapärasest vähem toitu. Kümne päeva jooksul vähenes nende toidutarbimine ja kaal ning glükoosi homöostaas paranes. Huvitaval kombel ei avaldanud Lac-Phe samasugust mõju lahjadele hiirtele, kes pidasid madala rasvasisaldusega dieeti.

Kas see tähendab, et intensiivne treening toob kaasa kaalulanguse? Mitte just. Uuring on tuvastanud potentsiaalse mehhanismi, mille abil võib treening aidata kaasa rasvunud hiirte kehakaalu langusele. Vaja on täiendavaid uuringuid, et mõista, kas need mõjud söögiisule toimivad samamoodi ka inimestel. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles