PERHis kasutusele võetud ravimeetod parandab laste liikumisvõimekust

BNS
Copy
Uudne protseduur aitab lastel liikuda.
Uudne protseduur aitab lastel liikuda. Foto: PERH

Põhja-Eesti regionaalhaigla võttis Eestis esimesena kasutusele ravimeetodi, mis aitab varases vastsündinu- või imikueas tekkinud ajukahjustusega lastel püsivalt vähendada jalalihaste spastilist pareesi, ortopeediliste tüsistuste tekkimise tõenäosust ning parandada oluliselt laste liikumise võimekust.

Põhja-Eesti regionaalhaiglas tehti kaks esimest selektiivse dorsaalse risotoomia operatsiooni. Haigla neurokirurg Andres Asseri sõnul läksid esimesed operatsioonid edukalt. Jalgade spastilise pareesi ja sellest tingitud liikumisprobleemide all kannatanud 7- ja 8-aastased patsiendid jätkavad ravi Tallinna lastehaiglas ja Haapsalu neuroloogilise rehabilitatsiooni keskuses.

Asser rõhutas, et tegemist on mitme haigla koostööprojektiga, milles osalevad Põhja-Eesti regionaalhaigla, Tallinna lastehaigla ja Haapsalu neuroloogilise rehabilitatsiooni keskus. Lisaks on regionaalhaigla neurokirurgidel olnud hea koostöö väliskonsultantidega Saksamaa tipphaiglatest.

Esimesi operatsioone abistasid neurokirurg Sevgi Sarikaya-Seiwert Bonni ülikooli haiglast ja neurofüsioloog Simone Wolter Berliini Charite kliinikust. «Aastaid on Eesti patsientide ravi nõustamisel aidanud lasteneuroloog Theodor Michael ja professor Hannes Haberl. Ilma nende abita ei oleks olnud mainitud operatsioonide teostamine Eestis võimalik. Laste taastumisel on oluline osa neuroloogide, taastusraviarstide, ortopeedide ning veel mitmete erialade esindajate järjepideval koostööl,» rääkis Asser.

Regionaalhaigla plaanib operatsioone hakata tegema regulaarselt, esialgu koos Saksamaa konsultantidega, hiljem iseseisvalt. Eestis on vajadust 10-15 operatsiooni järgi aastas, lisaks kavatsetakse aidata ka Läti patsiente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles