AVASTUS ⟩ Pärast trenni saunas käimine avaldab tervisele üllatavat mõju

PM Tervis
Copy
Elektrikeris on üks suuremaid kodumajapidamiste energiatarbijaid. Börsipaketi omanikel tasuks saun täna kella 18-19 vahel kütmata jätta.
Elektrikeris on üks suuremaid kodumajapidamiste energiatarbijaid. Börsipaketi omanikel tasuks saun täna kella 18-19 vahel kütmata jätta. Foto: Shutterstock

Uus uuring tõestab, et peale treeningut 15 minutit saunas viibimine aitab tugevdada südame tervist, edastab Medical Daily

Soomes läbi viidud uuringust selgus, et peale treeningut saunas käimine annab täiendavat kardiovaskulaarset kasu, võrreldes lihtsalt treenimisega. 

Ajakirjas American Journal of Physiology avaldatud uuringus leiti, et mõned südame-veresoonkonna reaktsioonid, mida keha saunas käies saab, on võrreldavad mõõduka intensiivsusega harjutustega.

Uuringu jaoks jaotati 47 üsna mitteaktiivset täiskasvanut vanuses 30–64 aastat kolme rühma: vastupidavus ja aeroobne treening kolm korda nädalas, iga treening 50 minutit; vastupidavust ja aeroobset treeningut kolm korda nädalas 50 minutit ühe seansi kohta, millele järgneb 15-minutiline saun; või ei mingit trenni ega sauna. Sellist rütmi katsetati kaheksa nädala jooksul. 

Kõigil uuringus osalejatel oli ka vähemalt üks riskitegur, mis soodustas südamehaigusi, sealhulgas kõrge vererõhk, kõrge kolesteroolitase, suitsetamine või perekonnas varem esinenud südamehaigused ja rasvumine. Kui saunas oli ebamugav, lubati osalejatel lahkuda, seda võimalust ei kasutanud keegi. 

Teadlased mõõtsid osalejate maksimaalset hapnikutarbimise määra (VO₂), mis viitab sellele, kui palju hapnikku keha treeningu ajal kasutab. Mida kõrgem see on, seda parem on teie füüsiline vorm.

Tulemused näitasid, et peale trenni saunas käinud inimeste maksimaalne VO₂ tõusis. Lisaks näitasid pärast treeningut sauna võtnud osalejad VO₂ suuremat tõusu kui lihtsalt trenni teinud inimeste rühmas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles