Rasvmaksa arengut võib proovida peatada tavaliste vitamiinidega

, ajakirjanik
Copy
Duke-NUSi meditsiiniülikooli uurimisrühma juhtisid uuringu vanemautor professor Paul M. Yen ja juhtivautorid vanemteadur dr Madhulika Tripathi ja abiprofessor Brijesh Kumar Singh.
Duke-NUSi meditsiiniülikooli uurimisrühma juhtisid uuringu vanemautor professor Paul M. Yen ja juhtivautorid vanemteadur dr Madhulika Tripathi ja abiprofessor Brijesh Kumar Singh. Foto: Duke-NUS Medical School

Singapuri Duke-NUSi meditsiiniülikooli teadlased on avastanud mehhanismi, mis viib rasvmaksahaiguse kaugelearenenud vormini. Ühtlasi selgitasid nad välja, et vitamiin B12 ja foolhape ehk B9 võivad selle protsessi tagasi pöörata.

Need leiud võivad aidata inimesi, kellel on mittealkohoolne rasvmaksahaigus, mis on katustermin mitmesuguste maksahaiguste kohta, mis mõjutavad inimesi, kes joovad alkoholi vähe või ei kasuta alkoholi üldse. See mõjutab 25 protsenti kõigist täiskasvanutest maailmas ja nelja täiskasvanut kümnest Singapuris.

Mittealkohoolse rasvmaksahaigusega kaasneb rasva kogunemine maksas ja see on maksa siirdamise peamine põhjus kogu maailmas. Haiguse kõrge levimus on tingitud selle seostest diabeedi ja rasvumisega – kahe peamise rahvatervise probleemiga Singapuris ja teistes tööstusriikides. Kui haigusseisund areneb põletikuni ja armkoe moodustumiseni, nimetatakse seda haigust mittealkohoolseks steatohepatiidiks (NASH).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles