Miks tekivad öösel negatiivsed mõtted?

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kui inimene on öösel ärkvel, toimuvad ajus keemilised ja füüsikalised muutused. Need muutused mõjutavad ka seda, kuidas ümbritseva maailmaga suhestume. 

Muutused ajus võivad panna inimest maailma negatiivsemalt nägema, tegema impulsiivsemaid otsuseid ja üleüldiselt käituma nõnda, et see võib teda ennast kahjustada. Sealhulgas tegeleda asjadega, mis võivad sõltuvust tekitada. Näiteks mängida hasartmänge või kuritarvitada meelemürke, kirjutab Novaator

Teadlased arvavad, et inimkeha ja -mõistus järgivad loomulikku 24-tunnist tegevustsüklit, mis mõjutab meie emotsioone ja käitumist. Evolutsiooniliselt on inimese bioloogiline kell seatud nii, et pärast keskööd peaks inimene magama, mitte aga ärkvel olema. Lühidalt öeldes on päevasel ajal ajutegevus häälestatud ärkvelolekule. Öösel tuleks aga magada. Tänapäeval ei saa aga miljonid inimesed iga öö unne suikuda. 

Miks on vaidlused, tülid või halb tuju õhtu saabudes kerged tulema? Teadlased nimetavad seda «mõistus pärast keskööd». Üks põhjus võib peituda selles, et öösiti on meie ümber vähem inimesi, kes aitaks meil oma käitumist vaos hoida. Tõenäoliselt on sel aga lisaks bioloogiline alus. Seega võib sellel olla teaduslik selgitus, miks inimesed langetavad pärast keskööd halbu valikuid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles