Uus meetod leevendab seljavalu

PM Tervis
Copy
Seljavalu pelgamine üksnes süvendab probleemi.
Seljavalu pelgamine üksnes süvendab probleemi. Foto: Shutterstock

Kroonilist seljavalu võib aidata tulevikus laialdaselt seljatada uus ravimeetod, mis keskendub selja ja aju vahelise «suhtluse» ümberõppele, vahendab Medical Xpress.

Professor James McAuley Austraalias asuvast Uus-Lõuna-Walesi ülikoolist ütleb, et sensomotoorne ehk tunnetust ja liikumiselundkonda hõlmav ümberõpe muudab seda, kuidas inimesed mõtlevad oma valust, kuidas töötlevad seljast tulevaid signaale ja kuidas liigutavad selga tegevuste ajal.
Professor McAuley sõnul põhineb ravi uuringutel, mis näitasid, et kroonilise seljavalu all kannatavate inimeste närvisüsteem käitub teistmoodi kui nendel, kellel on tekkinud alaselja vigastus hiljuti.
«Seljavaluga inimestele öeldakse sageli, et nende selg on haavatav ja vajab kaitset. See muudab seda, kuidas seljast saadavat teavet filtreerime ja tõlgendame ning kuidas selga liigutame. Aja jooksul kaotab selg toonust ning selja ja aju «suhtlemine» on häiritud viisil, mis näib tugevdavat arusaama, et selg on haavatav ja vajab kaitset. Meie väljatöötatud ravi eesmärk on katkestada see tsükkel,» selgitab ta.
Ravi hõlmab spetsiaalselt kavandatud koolitusmeetodeid ning sensomotoorset ümberõpet.
Ravi eesmärk on saavutada kolm eesmärki. Esimene on viia patsiendi arusaam kooskõlla uusima teadusliku arusaamaga kroonilise seljavalu põhjuste kohta. Teine eesmärk on normaliseerida selja ja aju omavahelist suhtlust ning kolmandaks koolitada keha ja aju järk-järgult toimima normaalselt, nii et saaks jätkata tavapäraste tegevustega.
Uuritavate valu intensiivsus vähenes, inimesed olid õnnelikumad ja teatasid, et nende selg tunneb end paremini ja ka elukvaliteet on parem.
Austraalia riikliku tervise- ja meditsiiniuuringute nõukogu (NHMRC) rahastatud uuringut kirjeldati Ameerika arstide assotsiatsiooni ajakirjas.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles