See dieet võib aidata ära hoida nii dementsuse kui ka kognitiivse languse

PM Tervis
Copy
Kognitiivne langus võib olla põhjustatud toitumisvalikutest.
Kognitiivne langus võib olla põhjustatud toitumisvalikutest. Foto: Shutterstock

Ühe kõige levinuma neurodegeneratiivse haiguse küüsis elab USAs üle kuue miljoni inimese, jutt käib Alzheimeri tõvest. Prognoosi kohaselt tõuseb 2050. aastaks haigete arv 13 miljonini, kirjutab Medical Daily

Ajakirjas JAMA Network Open avaldatud uuring näitab, et niinimetatud Vahemere dieedi järgimine võib vähendada mälu halvenemise riski ja kognitiivset langust. Uuring viidi läbi enam kui 6000 hispaanlase ja latiinost inimesega, kes järgisid regulaarselt Vahemere dieeti. 

Toitumist järgis lõdvalt 35,8 protsenti, mõõdukalt 45,4 protsenti ning ülejäänud 18,8 protsenti järgis rangelt etteantud toitumiskava. 

Uurijad leidsid, et dieedi range järgimine aitas vähendada Alzheimeri tõve riski. 

«Leiud toetavad seda, mida teised uuringud on ka juba leidnud, ning tugevdavad seost kognitiivse tervise ja Vahemere dieedi vahel,» sõnas dietoloog Danielle McAvoy. 

Teadlaste meeskond juhtis tähelepanu sellele, et kuigi Vahemere dieeti on järjekindlalt seostatud madalama dementsuse riskiga, tuletavad nende tulemused meelde, et dieedi range järgmine aitab säilitada aju jõudlust ja tervist. 

Dietoloog dr Dana Ellis Hunnesi sõnul võib Vahemere dieet vähendada ka põletikku. «Üks parimaid asju, mida saame vananemise ja kognitiivse languse pidurdamiseks teha, on süüa väga tervislikku, põletikuvastast ja peamiselt taimset toitu,» ütles Hunnes.

Mis on Vahemere dieet?

Vahemere dieet ei olegi tegelikult dieet, vaid rohkem elustiil. See pärineb 21 päikselise Vahemerd ümbritseva riigi toidulauast ja elukommetest ning on uuringutega kinnitatud üheks tervisele kasulikumaks toiduvalikuks.

Vahemere dieedi puhul tarbitakse kala ja teisi mereande vähemalt kaks korda nädalas. Juustu ja jogurtit süüakse mõõdukates kogustes iga päev, kana ja mune tarbitakse aeg-ajalt ning teiste lihade ja maiustuste tarbimine on väga piiratud. Rõhk on eelkõige taimsel toidul. See tähendab rikkalikult puuvilju, köögivilju, pähkleid ja seemneid.

Loe dieedist lähemalt siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles