Amazoni ootab kohtuasi suitsiidivahendite müümise eest

PM Tervis
Copy
Emotsionaalse toe saamiseks tasub helistada Eluliini telefonil 655 8088.
Emotsionaalse toe saamiseks tasub helistada Eluliini telefonil 655 8088. Foto: Shutterstock

​Amazoni ootab ees kohtuasi, milles ettevõtet süüdistatakse niinimetatud suitsiidikomplektide müümises. Amazonist hangitud surmava kemikaaliga võttis endalt elu mitu teismelist, vahendab NPR.

Kahe teismelise – 16-aastase Kristine Jonssoni ja 17-aastase Ethan McCarthy – vanemad ütlevad, et jaemüügiettevõte aitas kaasa alaealiste surmale, müües neile naatriumnitritit. See on toidu säilitusaine, mis on kõrge puhtusastme korral surmav.

Septembris California osariigi kohtusse esitatud kaebuses öeldakse, et Amazon soovitas naatriumnitritit ostnud klientidel osta ka kaalu õige annuse mõõtmiseks, oksendamisvastast ravimit ja Amazoni välja antud abistatud suitsiidi käsiraamatu.

«Amazon müüb toodet, mis on sama surmav kui tsüaniid,» edastasid avalduses Carrie Goldberg ja Naomi Leeds, perede juristid firmast C.A. Goldberg.

«See erineb sellest, kui nad müüvad köisi, nuge või muid tööriistu, mida saab surma korral kasutada, kuna (naatriumnitritit) ei kasutata majapidamises selle müüdava puhtusastmega (98–99 protsenti),» ütlesid nad.

Naatriumnitritit kasutatakse madalas kontsentratsioonis lihas, nagu sink, peekon ja hot dogid. Kui inimesed neelavad kemikaali suures koguses, tekivad neil hingamisprobleemid ja kõhuvalu. See võib lõppeda surmaga.

Mõned Amazonis müüdavad naatriumnitrititooted on nii puhtad, et teelusikatäie allaneelamine võib lõppeda surmaga, ütles Goldberg. Hagejad väidavad, et veebipõhise suitsiidifoorumi postitustes räägitakse naatriumnitriti kasutamisest enesetapuks ning Amazon on saanud inimestelt negatiivseid hinnanguid ja kaebusi, et ettevõte ainet müüb.

Kohtuasi puudutab ka ettevõtet Loudwolf, mis tootis kahele teismelisele Amazonis müüdud naatriumnitritit. Goldberg ja Leeds ütlevad, et ettevõtte toodet Amazonis enam ei müüda.

Advokaadid märkisid ka naatriumnitriti vastumürki – metüleensinise süsti. Hagis öeldakse, et Amazon müüs mitmel naatriumnitriti tootelehel reklaamipinda metüleensinise kaubamärgile, kuid Loudwolfi toote juures ei mainitud vastumürki.

Selle aasta alguses Washingtonis esitatud eraldi kaebuses väidab sama advokaadibüroo, et Amazon müüs kemikaali veel kahele inimesele – 27-aastasele Mikael Scottile ja 17-aastasele Tyler Muhlemanile –, kes samuti kasutasid seda endalt elu võtmiseks.

Veebruaris saatis USA esindajatekoja kaheparteiline rühm Amazonile kirja, et pärida aru ettevõtte naatriumnitriti müügi ja sellega seotud enesetappude kohta, vahendab The New York Times. Sel ajal oli ajaleht tuvastanud 10 inimest, kes kasutasid viimase kahe aasta jooksul Amazonist ostetud kemikaali suitsiidiks.

Amazon avaldas NPRile tehtud avalduses sügavat kaastunnet suitsiidiohvrite perekondadele ja lähedastele. Ettevõte ütles, et muudab klientide ohutuse esmatähtsaks ja nõuab müüjatelt toodete suhtes kohaldatavate seaduste ja määruste järgimist.

«Naatriumnitrit on seaduslik ja laialdaselt kättesaadav toode, mida jaemüüjad pakuvad toiduainete (nt liha ja kala) säilitamiseks ning kasutamiseks laborites reagendina,» seisis ettevõtte avalduses. «Naatriumnitrit ei ole mõeldud tarbimiseks ja kahjuks võib seda, nagu paljusid tooteid, kuritarvitada.»

Loe veel: Suitsiidimõtete korral leiab parimat abi rääkimisest

Milliseid muresid aitab lahendada pereõde?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles