5 lihtsat nippi, mis aitavad sügavalt magada

PM Tervis
Copy
Mis kell sina magama lähed?
Mis kell sina magama lähed? Foto: Pexels / CC0 Licence

Kvaliteetne uni on inimese organismile väga vajalik, kuid end ärevalt tundes või haigusega võideldes on tihti raske magada. Siin on mõned nipid, mis sellises olukorras kasuks tulevad.

Vähene uni kahjustab immuunsüsteemi, põhjustab kõrget vererõhku ning aitab kaalutõusule kaasa. Õnneks on võimalik oma magamisharjumusi parandada. Parema une nimel järgi neid nippe:

Pane magamistoas asjad paika

Esiteks tuleks üle vaadata magamistoa õhutemperatuur. Ideaalne oleks, kui magamistuba oleks pisut jahedam kui ülejäänud elamine, vahendab CNN. Teiseks tuleks endale üks mugav madrats hankida. Kas teadsid, et kvaliteetse madratsi keskmine kasutusiga on üheksa kuni kümme aastat?

Väldi enne voodisse minekut ekraane: sülearvuti-, telefoni- ja teleriekraanidelt tulev valgus äratab aju üles ja see paiskab unetsükli segamini.

Loo kindel unegraafik

On väga oluline, et ärkaksid ning läheksid magama iga päev samal kellaajal, seda ka nädalavahetusel. Ühe uuringu tulemustest selgus, et 90-minutiline muudatus unegraafikus võib südamehaiguste riski kahekordistada.

Tee iga päev trenni

Unekvaliteedi parandamiseks piisab päevas vaid kümnest minutist aeroobsest treeningust. Kuid trenni ei tohiks teha vahetult enne magamaminekut.

Enne voodisse minekut tuleb vältida teatud toiduaineid ja jooke

Pärast lõunat tuleb vältida stimulante, nagu nikotiin ja kohv. Loobuda tuleks ka alkoholist, sest see, et alkoholi tarbimine aitab paremini uinuda, on täielik müüt. Vastupidi, see rikub märkimisväärselt une kvaliteeti ja takistab sügava une faasi jõudmist. Ka suured ning vürtsikad eined on miski, mida kaks tundi enne uinumist tarbida ei soovitata. Suure nälja korral võib 45 minutit enne uinumist näiteks peotäie pähkleid või ühe banaani süüa.

Ära unusta uinakuid

Aeg-ajalt tukastamine teeb tervisele head, kuid need uinakud ei tohiks olla pikemad kui 45 minutit. Enne kella 15 tehtud 10–15-minutiline uinak vähendab väsimust ning mõjub hästi loomingulisusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles