Lihtne argine toiming aitab koroonavaktsiinil paremini mõjuda

PM Tervis
Copy
Koroonaviirust ründavad antikehad.
Koroonaviirust ründavad antikehad. Foto: Shutterstock

Regulaarne füüsiline aktiivsus võib suurendada Covid-19 vastase immuniseerimise tõhusust, viitab ajakirjas British Journal of Sports Medicine avaldatud uurimus.

Uuringud on andnud veenvalt tõendust, et regulaarne füüsiline aktiivsus aitab ära hoida tõsiseid Covid-19 nakkuse tagajärgi, vähendades haiglaravi vajadust ja surmariski. Samamoodi vähendab neid riske vaktsineerimine.

Varem avaldatud uuringud kehalise aktiivsuse mõju kohta vaktsineerimise tõhususele erinevate infektsioonide vastu viitavad sellele, et see suurendab organismi antikehareaktsiooni, kuid polnud teada, kas see kehtib ka Covid-19 haigust põhjustava SARS-CoV-2 kohta, kirjutab Medical Xpress.

Selle väljaselgitamiseks kasutasid teadlased haiguslugusid ja kantavate aktiivsusseadmete andmeid.

Osalejad jagati kehalise aktiivsuse järgi kategooriatesse, kasutades nende keskmist igakuist taset kahe aasta jooksul enne uuringu algust: alla 60 minuti nädalas (madal); vähemalt 60–149 minutit (keskmine); ja 150 + minutit (kõrge).

Analüüsiti 53 771 madala kehalise aktiivsusega, 62 721 keskmise ja 79 952 kõrge füüsilise aktiivsusega osaleja Covid-19 proovide tulemusi.

Vaktsiini efektiivsus Covid-19 vastu oli madala kehalise aktiivsusega täielikult vaktsineeritud inimeste seas 60 protsenti.

Keskmise ja kõrge kehalise aktiivsusega rühma kuuluvate inimeste vaktsineerimise efektiivsus oli vastavalt 72 protsenti ja 86 protsenti.

Need, kes olid täielikult vaktsineeritud ja kes olid iga nädal kõrge füüsilise aktiivsusega, sattusid haiglasse peaaegu kolm korda väiksema tõenäosusega kui need, kes olid vaktsineeritud, kuid madala kehalise aktiivsuse kategoorias.

Samuti oli keskmise kehalise aktiivsusega inimestel Covid-19 nakkusega haiglasse sattumise tõenäosus peaaegu 1,5 korda väiksem.

«Leiud viitavad võimalikule reaktsioonile, kus kõrge füüsiline aktiivsus oli seotud vaktsiini suurema efektiivsusega,» kirjutavad teadlased.

«See kinnitab WHO soovitusi regulaarse kehalise aktiivsuse kohta, nimelt, et 150–300 minutit mõõduka intensiivsusega kehalist aktiivsust nädalas omab märkimisväärset kasu tervisele raskete haiguste ennetamisel, antud kontekstis viirusnakkuste vastu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles