Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Diabeedi tekkele paneb päitsed pähe üllatavalt lihtne moodus

Copy
Diabeetilise neuropaatia leevendamiseks on diabeediõde Saukase sõnul oluline veresuhkru hea tasakaal.
Diabeetilise neuropaatia leevendamiseks on diabeediõde Saukase sõnul oluline veresuhkru hea tasakaal. Foto: Shutterstock

Kuigi suhkurtõve ravi saavatele inimestele soovitatakse sageli madala süsivesikute sisaldusega dieeti, on olnud vähe tõendeid selle kohta, kas vähema hulga süsivesikute söömine võib mõjutada nende diabeetikute või prediabeetikute veresuhkrut, kellele ei ole määratud ravi, vahendab Medical Xpress.

Tulane ülikooli uue uuringu kohaselt võib madala süsivesikute sisaldusega dieet aidata neil, kellel on diabeedirisk või ravimata diabeet, veresuhkrut alandada.

Ajakirjas JAMA Network Open avaldatud uuringus võrreldi kahte rühma: üks oli määratud madala süsivesikute sisaldusega dieedile ja teine jätkas tavapärase dieediga. Uuringus osalesid inimesed, kelle veresuhkru tase varieerus diabeedieelsest kuni diabeetilise tasemeni ja kes ei saanud diabeediravimeid.

Kuue kuu pärast oli madala süsivesikute sisaldusega dieedirühmas hemoglobiini A1c, veresuhkru taseme markeri, langus suurem võrreldes tavapäraselt sööva rühmaga. Madala süsivesikute sisaldusega dieeti pidavad inimesed kaotasid ka kaalu ja neil oli madalam vere glükoosisisaldus.

«Põhisõnum on see, et madala süsivesikute sisaldusega dieet võib olla kasulik lähenemisviis II tüüpi diabeedi ennetamisel ja ravimisel, kuigi on vaja rohkem uurida,» ütles juhtivautor Kirsten Dorans, Tulane'i ülikooli epidemioloogiadotsent.

Uuringu tulemused on eriti olulised neile, kellel on eeldiabeet, A1c tase normist kõrgem, kuid madalam kui diabeediks klassifitseeritav. Ligikaudu 96 miljonil ameeriklasel eeldiabeet ja enam kui 80 protsenti prediabeediga patsientidest ei ole sellest teadlikud. Eeldiabeediga inimestel on suurem risk II tüüpi diabeedi, südameinfarkti või insuldi tekkeks ning nad ei võta tavaliselt veresuhkru taset langetavaid ravimeid, mistõttu on tervislik toitumine ülioluline.

Tagasi üles