Hea uni kasvatab naiste ambitsioone (2)

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: Monstera, Pexels
  • Tahad tööl rohkem saavutada? Maga end välja!

Kui naised tahavad tööle pühenduda, võivad nad soovida enne voodisse heita, et end korralikult välja puhata. Washingtoni osariigi ülikooli (WSU) juhitud uuring näitas, et unekvaliteet mõjutas naiste meeleolu ja muutis suhtumist oma tööalastesse püüdlustesse ning karjääri edenemisse. Samal ajal ei mõjutanud unekvaliteet meeste püüdlusi.

Teadlased avastasid une sellise mõju kahenädalases uuringus, milles osales 135 täistööajaga USA töötajat. Iga päev märkisid osalejad keskpäeva paiku, kui hästi nad olid eelminsel ööl maganud ja milline on nende hetketuju. Õhtu poole uuriti, kuidas nad suhtuvad püüdlustesse saada tööl rohkem vastutust ja kõrgemat staatust.

"Kui naised magavad hästi ja nende tuju on tõusnud, on nad oma igapäevastes tööalastes püüdlustes tõenäolisemalt orienteeritud staatuse ja vastutuse saavutamisele," ütles WSU Carsoni ärikolledži dotsent ja juhtivautor Leah Sheppard. "Kui nende uni oli kehv ja alandas nende positiivset meeleolu, siis olid naised nendele eesmärkidele vähem orienteeritud."

Ajakirjas Sex Roles avaldatud uuringu jaoks küsitlesid Sheppard ja kaasautorid Julie Kmec WSU-st ja Teng Iat Loi Minnesota-Duluthi ülikoolist täistööajaga töötajaid kaks korda päevas kahel järjestikusel töönädalal. Kokku said nad üle 2200 vaatluse. Osalejad vastasid iga päev keskpäeva paiku küsimustele oma eelmise öö une ja hetketuju kohta ning õhtuti küsimustele oma kavatsuste kohta võtta tööl rohkem vastutust, kasvatada staatust ja mõju. 

Nii meestel kui naistel oli uuringu jooksul une kvaliteedi mõttes häid ja halvemaid päevi, kui une kvaliteedis soolist erinevust ei ilmnenud. Naistel tähendas aga kehva unega öö karjääriambitsioonide vähenemist - naised olid siis vähem huvitatud suuremast vastutusest ja kõrgemast staatusest tööl.

Teadlased saavad ainult oletada, miks une mõju meeleolule mõjutab naiste, mitte meeste püüdlusi, kuid nad kahtlustavad, et see võib olla seotud sooliste erinevustega emotsioonide reguleerimises ja ühiskondlike ootustega või nende jõudude mõne kombinatsiooniga.

Neuroteaduse uuringud on näidanud, et naised kipuvad kogema suuremat emotsionaalset reaktiivsust ja vähem emotsioonide reguleerimist kui mehed ning seda võivad tugevdada kultuurilised stereotüübid naiste kui emotsionaalsemate kohta. Samal ajal avaldavad stereotüübid, et mehed on naistest ambitsioonikamad, meestele tõenäoliselt suuremat survet ettevõtte karjääriredelil tõusta. Nii ei pruugi kehv unekvaliteet mehi karjääriambitsioonides eriti heidutada.

Sheppard ütles, et nende uuringu tulemused sisaldavad häid uudiseid naistele, kes soovivad oma karjääri edendada. Näiteks võivad nad astuda praktilisi samme tööalaste karjääripüüdluste kasuks, alustades meditatsioonist, et aidata reguleerida und kui ka emotsioone. Kasu võib olla ka tööajale paremate piiride seadmisest ja loomulikult lihtsalt parema une poole püüdlemisest.

"On oluline, et oleks võimalik ühendada püüdlused millegiga, mis toimub väljaspool töökeskkonda ja mis on kontrollitav," ütles ta. "Igaüks saab teha palju asju parema une jaoks ja üldise meeleolu reguleerimiseks."

Allikad: Sex Roles (2022), Washington State University, EurekAlert

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles