Kuum tee võib suurendada vähiriski: milline on ohutu temperatuur?

PM Tervis
Copy
Taimetee joomine võib aidata organismil toime tulla kergemate seede- ja unehäiretega.
Taimetee joomine võib aidata organismil toime tulla kergemate seede- ja unehäiretega. Foto: Shutterstock

Maailma terviseorganisatsioon soovitab juua kuumi jooke madalamal temperatuuril kui 60 kraadi, et ennetada söögitoruvähki.

Ameerika vähiliidu raportist selgub, et väga kuumade jookide tarbimine suurendab söögitoru vähi riski ja seetõttu on soovituslik enne joomist oodata kuni kuumad joogid jahtuvad. Mitmed erinevad uuringud on näidanud, et joogitemperatuur suurendab vähiriski, tõenäoliselt seetõttu, et kuum vesi kahjustab kõrirakke.

Siiani on erinevad teadlased soovitusliku temperatuuri osas üsnagi erineval arvamusel olnud. Küll aga on jõutud järeldusele, et kui joogi temperatuur tõuseb üle 60 kraadi, suureneb risk tervisele. Et seda natuke ilmestada, siis enamik inimesi tunneb ebamugavust, kui nad puutuvad 50 kraadist pinda.

Ajakirja International Journal of Cancer uuring määras täpse temperatuuri uurides 50 045 inimest keskmiselt 10 aasta jooksul. 40–75 aastaste osalejate seas esines uuringuperioodi jooksul 317 söögitoruvähi juhtumit. Leiti, et need, eks jõid 700 milliliitrit teed rohkem 60 kraadise temperatuuriga olid 90 protsenti suurema söögitoruvähi riski all kui need, kes tarbisid alla 60-kraadist jooki.

Teadlased uurisid Golestani provintsi elanike Iraanis, kellel on juurdunud teejoomise kultuur ning esineb ka võrdlemisi palju söögitoruvähi juhtumeid. Samuti tarbitakse seal vähe alkoholi ja tubakatooteid, mis samuti tulemusi mõjutada võivad. Üldiselt on täheldatud, et Iraanis ja Hiinas on söögitoruvähk palju rohkem levinud, kuid sellesse võivad panustada ka muud elustiilifaktorid.

Loe ka, milliste sümptomitega annab endast märku söögitoruvähk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles