Müüt või tõde: D-vitamiini tase aitab ennetada rasva ladestumist kõhule

PM Tervis
Copy
D-vitamiin.
D-vitamiin. Foto: Shutterstock

Kõige rohkem teatakse D-vitamiini kui kaltsiumi taseme reguleerijat kehas, mis tugevdab luid ning aitab vältida luude nõrgenemist põhjustavaid haigusi. Kuid D-vitamiinil on ka teisi olulisi mõjutegureid.

Ühes hiljuti läbi viidud uuringus kontrolliti varem täheldatud seost rasvumise ja madalama D-vitamiini taseme vahel, keskendudes eelkõige erinevat tüüpi keharasva võimalikule koostoimele D-vitamiiniga, kirjutab Virtuaalkliinik.ee

Uuringu läbi viinud teadlaste sõnul oli liigse kõhurasva olemasolu seotud madalama D-vitamiini tasemega: «Tugev seos kõhurasva koguse suurenemise ja madalama D-vitamiini taseme vahel viitab, et suurema vööümbermõõduga inimestel esineb suurem vitamiinipuuduse väljakujunemise risk ning nad peaksid laskma oma D-vitamiini taset kontrollida.»

Siiski ei õnnestunud uuringu käigus välja selgitada, kas D-vitamiini puudus põhjustab rasva ladestumist kõhupiirkonda või aitab kõhurasv mingil viisil kaasa D-vitamiini puuduse tekkele. Teadlaste sõnul püütakse tulevastes uuringutes selle seose põhjus ja mõju kindlaks teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles