Lihtne tegevus, mis aitab vähendada nii südamehaiguste, vähi kui ka dementsuse riski

PM Tervis
Copy
Jalutamine ei vaja head füüsilist vormi.
Jalutamine ei vaja head füüsilist vormi. Foto: Shutterstock

Kõige lihtsam viis füüsilise aktiivsuse hoidmiseks on pidev jalutamine. Kui sageli ja millise tempoga peaks jalutama, et saada sellest maksimaalne kasu?

Ajakirjades JAMA Neurology ja JAMA Internal Medicine avaldati kaks uuringut, mis otsisid seoseid sammude arvu, intensiivsuse ja tervisekasude vahel. Mõlemad Ühendkuningriigis läbi viidud uuringud kogusid andmeid aastatel 2013–2015 enam kui 75 000 inimeselt. Uurijad vaatasid andmed uuesti läbi umbes seitse aastat hiljem. Uuringusse kaasatud isikutel ei olnud uuringu alguses südame-veresoonkonnahaigusi, vähki ega dementsust. 

Jalutuskäigu ajaline kestus. Kõndige päevas minimaalselt 30 minutit. See ei pea olema ühtejutti, vaid võib olla jaotatud osadeks. 

Sammude arv. Sea eesmärgiks umbes 9800 – 10 000 sammu päevas. Uuringud näitavad, et iga 2000 sammu kohta väheneb südamehaiguste, vähi ja enneaegse surma risk 10 protsenti. Lisaks võib 10 000 sammu tegemine vähendada dementsuse riski 50 protsendi võrra. Uuringust selgus, et 25 protsenti väiksem risk oli neil, kes kõndisid päevas umbes 3800 sammu. 

«Täiskasvanutel, kes kõndisid 8000 või rohkem sammu päevas oli järgmisel kümnendil väiksem surmaoht, kui neil, kes kõndisid ainult 4000 sammu päevas,» teatab National Health Institute.

Millise tempoga peaks kõndima? Minutis tuleks teha 80–112 sammu. Kõndimise tempo võrdlemiseks lõid teadlased kaks kategooriat: need, kes kõndisid 40 sammu minutis, mis on tavaline tempo, millega inimesed ühest punktist teise liiguvad ja need, kes kes kõndisid rohkem kui 40 sammu minutis. Pärast osalejate andmete ülevaatamist ligi seitse aastat hiljem leiti kõige rohkem tervisele kasulikke omadusi neilt, kes kõndisid reipamalt. Sellesse rühma kuulusid inimesed, kes kõndisid umbes 80 sammu minutis, mis vähendas südame-veresoonkonnahaiguste, vähi ja enneaegse surma riski rohkem kui teisel rühmal, ütlesid uuringu autorid. Kiiremas tempos kõndimine osutus kasulikuks ka dementsuse riski vähendamisel. 112 sammu minutis kõndinud inimesed suutsid haigusseisundi riski vähendada 38 protsenti, kirjutab CNBC Make It

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles