Vitamiini B1 on peamiselt vaja rasvade, süsivesikute ja aminohapete normaalse ainevahetuse tagamiseks, närvisüsteemi, lihaste ning südamelihase talitluseks, samuti maomahla tekkimiseks.
B1 parimad allikad on päevalilleseemned, maa-, sarapuu-, pistaatsia-, pekaani-, para- ja Kreeka pähklid, pärm, kuumtöödeldud sealiha, teraviljajahu ja herned. Mingi koguse B1 saab organism ka jämesoole normaalsest bakteriaalsest mikrofloorast.
B1-vitamiini puudust soodustab rafineeritud toiduainete kasutamine, seega tuleks eelistada täisteratooteid, mis sisaldavad antud vitamiini tavatoodetest rohkem. Vitamiini pikemaajaline puudujääk põhjustab haigust nimega beri-beri.
B6-vitamiinil on palju ülesandeid, mille seas ka südame-veresoonkonnahaiguste ennetamine
Vitamiin B6 hõlmab kolme ühendit: püridoksiin, püridoksamiin ja püridoksaal. Vitamiini B6 on peamiselt vaja aminohapete, süsivesikute ja rasvade normaalse ainevahetuse tagamiseks ning paljude bioaktiivsete ühendite nagu näiteks serotoniini tekkeks organismis. Samuti erütrotsüütide valmimise protsessiks.
Parimateks vitamiini B6 allikateks on kuumtöödeldud lõhe, sarapuu- ja maapähklid, Kreeka pähklid, küüslauk, avokaado, pärm, kuumtöödeldud maks, kuumtöödeldud linnuliha, enamik kuumtöödeldud kalu nagu lõhe, forell, skumbria, räim, ahven, samuti tuunikalakonserv. Toidust saadava vitamiini B6 puudust esineb harva ja harilikult kombinatsioonis teiste B-grupi vitamiinide puudusega.
B12-vitamiini defitsiidi sümptomeid võivad tekkida mitme aasta jooksul
Vitamiin B12 ehk kobalamiin on veeslahustuv vitamiin, mis on vajalik foolhappe metabolismis, nukleiinhapete, müeliini ja teiste biomolekulide sünteesiks, pantoteenhappe ja vitamiin C funktsioneerimisel, närvikoe normaalseks arenemiseks, aneemiate ennetamiseks ning aminohapete normaalseks ainevahetuseks. B12 adekvaatne varustatus on äärmiselt oluline vereloomeks ja neuroloogilisteks funktsioonideks.