Hea teada: kuidas ennetada ja ravida uriinipidamatust

PM Tervis
Copy
Abi võib olla vaagnapõhjalihaste treenimisest.
Abi võib olla vaagnapõhjalihaste treenimisest. Foto: Shutterstock

Kuigi vaagnapõhjalihaste treenimist seostatakse rohkem naiste tervisega, tuleb välja, et ka mehed peaksid oma vaagnapõhjalihaseid treenima. Miks see nii oluline on, selgitab Confido füsioterapeut Maris Perendi.

Vaagnapõhja häireid peetakse rohkem naiste mureks, kuid ka meestel on vaagnapõhi ja sellega seonduvad probleemid, ütleb füsioterapeut. «Meeste vaagnapõhjalihased asuvad vaagnapõhjas häbemeluu ja õndraluu vahel ning ümbritsevad kusitit ja pärakut. Anatoomiliste erinevuste tõttu on meeste ja naiste vaagnapõhja probleemid erinevad, kuid füsioteraapia eesmärk on ühine: vähendada valu ja ebamugavustunnet ning tagada normaalne põie- ja sooletöö ning seksuaalfunktsioon.» 

Olulist rolli mängivad elustiil ning töö ja igapäevaeluga seonduv stress. Istuv töö, seedeprobleemid, kõhukinnisus, ülekaal, halb rüht ja ka ülemäärane koormus, nii füüsiline töö kui ka sportlikud tegevused, mõjutavad vaagnapõhja tervist. «Probleemid võivad tuleneda nii vaagnapõhjalihaste nõrkusest kui ka ülepingest,» selgitab Perendi.

Sageli on kaebused eesnäärme haiguste ja vaagnapõhja murede korral sarnased. Kui esinevad urineerimisprobleemid, valu või ebamugavustunne genitaalide piirkonnas, siis tuleks esmalt külastada arsti (või uroloogia õde), et muud põhjused välistada või välja ravida. 

Kuidas treenida vaagnapõhjalihaseid?

Uriinipidamatust või erektsioonihäireid esineb igas vanuses meestel. Vaagnapõhjalihaste harjutused aitavad neid muresid ennetada ja ravida, ütleb füsioterapeut ning lisab, et rohkem teatakse vaagnapõhjalihaste harjutusi Kegeli harjutuste nime all.

Õigete lihaste tunnetamiseks pingutage vaagnapõhjalihaseid, nagu peataksite uriinivoolu, hoiaksite kinni kõhugaase või tõstaksite peenist ülespoole. Leidge treenimiseks enda jaoks mugav asend. Hiljem proovige teha harjutusi nii selili, istudes, seistes kui ka liikudes. Pingutage ja lõdvestage kiiresti vaagnapõhjalihaseid ühe sekundi jooksul. Tehke kiireid pingutusi kuni 10 korda. Edasi proovige hoida pingutust kuni 10 sekundit (või nii kaua, kui jõuate). Lõdvestuge 5–10 sekundit. Korrake pikemaid hoidmisi kuni 10 korda või nii kaua kui jõuate.

Confido Meditsiinikeskuse füsioterapeut Maris Perendi ütleb, et lihtsam on probleeme ennetada, kui neid hiljem ravida. «Füsioterapeudi poole võiks pöörduda oma üldise füüsilise tervisliku seisundi hindamiseks ja luu-lihaskonna probleemide ennetamiseks,» soovitab Perendi. Ta lisab, et valu ja murede korral ei tohiks kindlasti oodata kuid või aastaid, kui probleemid on muutunud juba krooniliseks.

Meeste põhilised vaagnapõhja probleemid, mille korral võib abi olla füsioteraapiast:

  • erektsiooni- ja ejakulatsioonihäired;
  • sage urineerimine või tunne, et põis ei tühjene täielikult;
  • vähenenud ja katkendlik uriinivool;
  • valu/ebamugavustunne genitaalide või päraku piirkonnas;
  • krooniline vaagnapiirkonna valu;
  • valu vahekorra ajal või tualetitoimingutel.

Füsioterapeudi soovitused meestele üldise tervise hoidmiseks:

  • treenige regulaarselt ja hoidke mõõdukat füüsilist aktiivsust;
  • jälgige kehakaalu ja toitumist;
  • jooge vähemalt 1–1,5 liitrit vedelikku päevas;
  • vältige pikaajalist istumist;
  • ennetage ülemäärast stressi ja emotsionaalset pinget;
  • käige regulaarselt oma tervist kontrollimas.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles