Öösel avalduv sümptom võib olla märk maksahaigusest

PM Tervis
Copy
Maksa hoidmiseks tasub vähendada alkoholitarbimist.
Maksa hoidmiseks tasub vähendada alkoholitarbimist. Foto: Shutterstock

Metaboolne rasvmaksa haigus, varasema nimetusega mittealkohoolne rasvmaksa haigus, kulgeb sagedasti asümptomaatiliselt ja selle diagnoosimine hilineb. USA riikliku tervise ja toitumise uuringu andmeil analüüsiti haiguse seost norskamisega, kirjutab Eesti arstide liidu ajakiri Eesti Arst.

Analüüsiti 5016 patsiendi andmeid, 50,2 protsendil esines metaboolne rasvmaksa haigus. Andmed norskamise kohta saadi patsientide enesehinnangu põhjal: ei norska üldse, harva, aeg-ajalt, sagedasti. Metaboolne rasvmaksa haigus diagnoositi, kui maksa steatoos oli ultraheliuuringuga kinnitatud ja esines vähemalt üks järgnevatest: ülekaal/rasvumine, diabeet või vähemalt kaks metaboolse riski komponenti.

Ilmnes selge seos sagedase uneaegse norskamise ja metaboolse rasvmakse haiguse vahel. Alarühmade analüüsil kinnitus, et sage norskamine on sõltumatu rasvmaksa haigusele viitav ilming, mis ei sõltu vanusest, soost, kehamassiindeksist, suitsetamisest, kroonilisest obstruktiivsest kopsuhaigusest ega arteriaalset hüpertensioonist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles