Eesti inimesed ei tea, kui ebatervislikult nad toituvad (2)

, Taimne Teisipäev
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Taimse Teisipäeva tellitud Norstati uuringust selgus, et iga neljas eestlane vähendab lihatarbimist. Samas ei ole pool eestlastest isegi teadlikud, et me sööme liiga palju liha ning tervise nimel tasub seda kogust piirata.

Tervise Arengu Instituudi toidusoovituste järgi on maksimaalne lihakogus täiskasvanud inimesele 1–2 tikutoosisuurust tükki päevas. Paraku süüakse Eestis liha soovituslikust kogusest kolm korda rohkem. Liigtarbimine on seotud mitme tõsise terviseriskiga, sealhulgas on suurem risk haigestuda südame ja veresoonkonna haigustesse ning diabeeti. Lihaga liialdamist seostatakse ka eesnäärme- ja jämesoolevähiga. Õnneks vähendab iga neljas eestlane liha söömist.

Kahjuks ei ole liha liigtarbimisega seotud terviseriskid inimestele sama hästi teada, nagu näiteks alkoholi või tubaka tarvitamise puhul. Nii sööb keskmine Eesti inimene kolm korda rohkem liha ja lihatooteid, kui oleks tervislik. Seejuures selgus Taimse Teisipäeva tellitud Norstati uuringust, et peaaegu pool eestlastest ei teagi, et kipume lihaga liialdama. Olukord on küll parem kui kaks aastat tagasi, kui teadmatuses olijaid oli praegusest veel kuus protsenti rohkem. Siiski vajab teema otsustavat tähelepanu.

«Uuringud näitavad, et südame ja veresoonkonna haiguste risk väheneb, kui suurendada oma toidulaual taimse toidu osakaalu. Kahjuks eestlased isegi ei tea, et meil on probleem,» sõnas Taimse Teisipäeva kampaaniajuht Liina Sala. «Taimne toit ei ole kindlasti ainult taimetoitlastele, vaid suurepärane ja maitsev viis hoolitseda enda ja oma lähedaste tervise eest, eelistades aeg-ajalt taimset,» lisas ta.

Naise päevane lihanorm täitub siis, kui ta tarbib ühe neist:

  • pooleteise tikutoosi jagu hakklihakotlette
  • poolteist väikest viinerit
  • kolm viilu keeduvorsti
  • pisut üle poole viilu praetud peekonit

Mehe päevane lihanorm täitub siis, kui ta tarbib ühe neist:

  • kahe tikutoosi jagu hakklihakotlette
  • kaks väikest viinerit
  • neli viilu keeduvorsti
  • ühe viilu praetud peekonit
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles