Paljudel noorukitel ja noortel meestel on lihasdüsmorfia sümptomid

PM Tervis
Copy
Tätoveering biitsepsil.
Tätoveering biitsepsil. Foto: Pixabay

Lihasdüsmorfia (bigoreksia, Adonise kompleks) on psüühiline seisund, mille korral inimese hinnangul on tema lihaskond vähe arenenud ja nõrk ning ta ei ole oma välimusega rahul, vahendab Eesti arstide liidu ajakiri Eesti Arst.

Lihasmassi kasvatamiseks rakendatakse eridieete, suuremahulisi treeningprogramme ja ka anaboolseid-androgeenseid steroidhormoone. Sageli osutuvad need meetmed ebaadekvaatseks ja tervist kahjustavaks, samuti suurendavad emotsionaalset düstressi. Neil isikutel on kalduvus söömishäiretele ja narkootikumide kasutamisele. Lihasdüsmorfia esineb sagedamini meestel ja ka transsoolistel, harvemini naistel.

Kanada Toronto ülikoolis käivitatud noorukite ja noorte täiskasvanute (16–30aastaste) tervisekäitumise uuringus ilmnes, et iga neljandal meessoost osalejal olid lihasdüsmorfia sümptomid, sagedamini esines seda ka lesbide ja geide seas.

Lihasmassi kasvatamiseks ja rasvkoe hulga vähendmiseks kasutatakse erinevaid dieete: kaloririkast toitu (ingl bulking) ja vähese kalorsusega valgurikast toitu (ingl cutting). Uuringusse kaasatud 2762 isikust oli neid dieedikombinatsioone viimase 12 kuu jooksul episooditi kasutanud 48 protsenti meestest, 21 protsenti transsoolistest ja 21 protsenti naistest.

Anaboolseid-androgeenseid steroidhormoone oli kasutanud 1,6 protsenti uuringus osalenuist, enamik neist heteroseksuaalsed valged mehed. Neist iga viies mees tunnistas end olevat anaboolsetest hormoonidest sõltuvuses, kasutas neid korduvalt, kuid nad olid oma välimuse ja lihasjõuga rahul. Neil esinesid sageli ka kõrvalnähud – meeleoluhäired, insomnia, kõrge vererõhk, akne, hüperkolesteroleemia.

Ilmneb, et noorte inimeste seas on keha düsmorfsete häirete esinemine küllaltki sage ja sellega kaasnevad tõsised terviseriskid: söömishäirete kujunemise ja anaboolsetest hormoonidest sõltuvuse risk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles