Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Sai selgeks, kas siseruumis kõndimine on sama kasulik kui õues jalutamine (1)

Copy
Alkohol on kaikaks sujuvas ajutöös.
Alkohol on kaikaks sujuvas ajutöös. Foto: Shutterstock

Kanada teadlased tuvastasid, et lühike jalutuskäik õues turgutab vaimset jõudlust paremini kui sama pikkusega jalutuskäik siseruumides.

Ajakirjas Scientific Reports avaldatud uuringus paluti vabatahtlikel kõndida siseruumides või õues ning neid testiti enne ja pärast jalutuskäiku.

Varasemad uuringud on näidanud, et regulaarsest treenimisest on kasu enamiku inimeste vaimsele ja füüsilisele tervisele. Seni on aga olnud vähe andmeid selle kohta, millist rolli mängib treeningkeskkond. Selle teadmistelünga kõrvaldamiseks tegid teadurid uuringu 30 üliõpilasega.

Kõik vabatahtlikud tegid kaks 15-minutilist jalutuskäiku siseruumides ja õues. Kõigile tehti enne ja pärast iga jalutuskäiku elektroentsefalograafia. Selle ajal lahendasid vabatahtlikud iPadis ülesannet, kus pidid end läbi närima visuaalsest veidrusest, et saaks mõõta mälu ja tähelepanuga seotud ajutegevust. Teadlased hindasid, kas kõndimine mõjutas vaimset jõudlust.

Pärast jalutuskäike paranes ülesannete lahendamisel reageerimisaeg, olenemata nende toimumiskohast. Kuid just õues toimunud jalutuskäikude korral oli ilmne mõõdetava närvireaktsiooni aktiivsuse tõus, mis seostub varasemate uuringute kohaselt kõrgendatud tähelepanu ja parema mäluga.

Teadlased viitavad, et vaimuteravust ärgastavad rohkem just õues toimuvad jalutuskäigud.

Märksõnad

Tagasi üles