Psühholoog: iseenda ja eluga rahul olevast inimesest reeglina ei saa sõltlast

PM Tervis
Copy
Vaimsetest häiretest tingituna kaotatud eluaastate arv, 14–18 aastat, oli suurim sõltuvushäiretega meeste seas.
Vaimsetest häiretest tingituna kaotatud eluaastate arv, 14–18 aastat, oli suurim sõltuvushäiretega meeste seas. Foto: Shutterstock

«Iseenda ja oma eluga rahul olevast inimesest reeglina ei saa sõltlast,» nentis Confido meditsiinikeskuse psühholoog Lauri Pihkva.

«Nii alkoholi kui ka muude ainete liigtarvitajate jaoks täidab see mingit funktsiooni – keegi ei taha lihtsalt alkoholi või lihtsalt kokaiini, vaid see annab neile midagi vajalikku, olgu see siis unustus, stressimaandus või lõbu. Aga kõiki neid väärtusi on kindlasti võimalik saada mõnel muul, mittekahjulikul viisil,» rääkis Pihkva Müürilehes.

Ta hinnangul tuleks riiklikult leida ja pakkuda võimalusi selleks, et inimesed saaksid kõiki neid vajalikke tundeid, efekte ja kvaliteete millestki mõistlikumast, mitte näiteks alkoholist ja narkootikumidest. «Sinnapoole vaatamist tahaksin rohkem näha,» ütles ta.

«Inimene on suuteline olema õnnetu ka näiliselt ideaalsetes tingimustes. Võime siin mõelda näiteks filmistaaride peale, kes eemalt vaadates tunduvad rikkad, ilusad, kuulsad jne, aga kes selle sees ei pruugi olla sugugi rõõmsad ja rahul. Ja vastupidist on ju ka, väga rasketes tingimustes elavad inimesed võivad olla õnnelikud. Selleks et inimene tunneks elust rõõmu ja oleks iseendaga rahul, on päris palju tegureid,» tõdeb psühholoog.

Sõltuvuse tunnused võivad olla näiteks tugev tung või sundmõte ainet tarvitada, tolerantsuse teke ehk sama efekti saavutamiseks on vaja kogust suurendada, tarvitamise jätkamine hoolimata ilmsetest kahjulikest mõjudest, loetles Pihkva.

Tuleb toetada inimese selliseid otsuseid ja tegevusi, mis viivad teda probleemi lahendamise, mitte selle jätkamise suunas, märkis psühholoog. «Kui abi muutub selliseks, et see võtab inimeselt vastutust vähemaks – näiteks kui inimene tekitab endale joobes peaga probleeme, aga keegi aitab teda nendest probleemidest välja –, siis ta ei pruugi tajuda kunagi päriselt lõpuni nende probleemide ulatust ja selle tõttu ei pruugi tal tekkida motivatsiooni olukorda muuta.»

Loe ka: «Kui inimene on harjunud nädalavahetusi alkoholivines veetma, vajab ta sellele tegevusele head asendust».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles