Seen, mis parandab mälu ja aitab ehk ka Alzheimeri vastu

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Teadlased avastasid eelkliinilistes uuringutes, et seen - lõvilakk-korallnarmik - parandas ajurakkude kasvu ja mälu.
Teadlased avastasid eelkliinilistes uuringutes, et seen - lõvilakk-korallnarmik - parandas ajurakkude kasvu ja mälu. Foto: UQ

Aasias sajandeid rahvameditsiinis kasutusel olnud seen, mida ka Eestis kasvatatakse, paneb ajurakud omavahel kontakte looma. Nii paraneb mälu ja võimalik, et see aitab ühel päeval ka Alzheimeri tõbe ravida. Teadlased on kindlaks teinud seenes oleva aine, mis närvirakkudele nii hästi mõjub.

Queenslandi ülikooli teadlased avastasid söödavast seenest – lõvilakk-korallnarmikust – ühendi, mis kiirendab aju närvirakkude kasvu ja parandab mälu. Professor Frederic Meunier Queenslandi ajuinstituudist ütles: «Lõvilaka seente ekstrakte on Aasia riikides traditsioonilises meditsiinis kasutatud sajandeid, kuid me tahtsime teaduslikult kindlaks teha nende võimalikku mõju ajurakkudele. Eelkliinilised testid näitasid, et lõvilaka seenel on märkimisväärne mõju ajurakkude kasvule ja mälu parandamisele.» Paradoksaalne on see, et Aasia rahvameditsiinis ei kasutatud seda mälu parandamiseks, vaid kõhuvalude raviks ja vähiennetuseks.

Laborikatsed näitasid, et seenes, mille ladinakeelne nimetus on Hericium erinaceus, on ühendid, mis panevad ajurakud kasvama ja teiste ajurakkudega ühendusi looma. «Superresolutsiooniga mikroskoopia abil leidsime, et seeneekstrakt ja selle aktiivsed komponendid suurendavad suuresti kasvukoonuste suurust, mis on eriti oluline ajurakkude jaoks, et tajuda oma keskkonda ja luua uusi ühendusi teiste aju neuronitega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles