Kehaline aktiivsus õigel kellaajal võib aidata paremini kaalu langetada (1)

PM Tervis
Copy
Raskuste tõstmise kaasamine füüsilisse aktiivsusse aitab säilitada lihasmassi.
Raskuste tõstmise kaasamine füüsilisse aktiivsusse aitab säilitada lihasmassi. Foto: Shutterstock

Kehaline aktiivsus õigel kellaajal näib vähemalt hiirtel suurendavat rasvade ainevahetust. Rootsi Karolinska instituudi ja Taani Kopenhaageni ülikooli uus uuring näitab, et hiirtel, kes vudisid ringi ööpäeva varases aktiivses faasis, mis vastab inimeste hilisele hommikusele treeningule, suurenes ainevahetus rohkem kui hiirtel, kelle kehaline koormus oli haripunktis ajal, mil nad tavaliselt puhkavad. 

Füüsiline aktiivsus erinevatel kellaaegadel võib kehale erinevalt mõjutada, kuna bioloogilised protsessid sõltuvad rakkude ööpäevasest rütmist.

Teadlased leidsid, et kehaline aktiivsus varases aktiivses faasis suurendas rasvkoe lagunemise, termogeneesi (soojuse tootmise) ja mitokondrite tööga seotud geenide ekspressiooni ehk avaldumist, mis viitab suuremale ainevahetuse kiirusele. Neid toimeid täheldati ainult hiirtel, kes treenisid varases aktiivses faasis ja see ei sõltunud toidu tarbimisest.

«Meie tulemused näitavad, et ainevahetuse ja rasvade põletamise seisukohalt võib olla hiline hommikune treening tõhusam kui hilisõhtune treening, ja osutuda kasulikuks ka ülekaalulistele inimestele,» ütles professor Juleen R. Zierath Karolinska instituudi molekulaarmeditsiini ja kirurgia osakonnast pressiteates.

Hiired ja inimesed jagavad paljusid põhilisi füsioloogilisi funktsioone ning neid on seetõttu juba ammu kasutatud inimese füsioloogia ja ainevahetuse uurimiseks. Siiski on ka olulisi erinevusi, näiteks see, et hiired on aktiivsed öösel.

Tulemused avaldatakse ajakirjas PNAS.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles