Aju toimimist aeglustavad toidud
Suhkrurikkad joogid ja toidud
Mitmed uurimused on näidanud, et suur suhkrusisaldus toidus ja jookides, millega kaasneb vere glükoosisisalduse kiire tõus, suurendab mitte ainult Alzheimeri tõve riski, vaid vähendab ka verevoolu ajju ja halvendab mälu.
Kui tavalised karastusjoogid on halvad, siis kas suhkruasendajatega (sahhariin, aspartaam, sukraloos, ksülitool) on head? Uuuringud näitavad, et inimestel, kes rüüpavad päevas vähemalt ühe dieetjoogi, on peaaegu kolm korda suurem tõenäosus saada insult või dementsus võrreldes nendega, kes ei joonud karastusjooke.
Küllastunud rasvhapeterikkad toidud
Küllastunud rasvad on enamasti loomsed rasvad, aga neid on ka palju kookos- ja palmiõlis. Seevastu kala-, rapsi- ja oliivõli rasvad on enamasti küllastumata. Palju küllastunud rasva sisaldavad toidud tekitavad põletikke ja halvendavad vereringet. Palju elanikke haaravas uuringus selgus, et palju tahket rasva söövatel inimestel avastati tunduvalt rohkem mäluhäireid ja masendust, mis suurendab dementsuse riski.
Töödeldud liha on on maitse või säilivuse parandamiseks soolatud, suitsutatud, kääritatud või lisatud säilitusaineid. Siia kuuluvad peekon, sink, vorstid, soolaliha jt. Töödeldud liha sisaldab sageli säilitusaineid, mida värskes lihas ei ole, näiteks nitritid, mis võivad muutuda kahjulikeks ühenditeks, suurendades oksüdatiivset stressi ja põletikku. Samuti on töödeldud liha sageli kõrge naatriumisisaldusega, mis võib viia kõrge vererõhuni, mis on dementsuse riskifaktor.
Alkohol toimib üldise kesknärvisüsteemi pärssijana, kuid mõjutab rohkem ka mõnd ajupiirkonda, mis on seotud õppimise ja mäluga.
Liigne joomine hävitab ajukude ja võib põhjustada mitut tüüpi mälukaotust. Kuigi pikaajalised mälestused võivad säilida, on aju võime uusi mälestusi moodustada tõsiselt häiritud. Isegi mõõdukad alkoholikogused võivad kiirendada ajurakkude kadu ja suurendada Alzheimeri riski, avastasid Wake Forest ülikooli meditsiinikooli teadlased.
Kokkuvõtteks tuleb tõdeda, et vananedes mälu halveneb, kuid seda on võimalik aeglustada, andes ajule uusi väljakutseid, liikudes piisavalt iga päev ning toitudes teadlikult.