Teadlased rehkendasid välja, kui mitu minutit kõndi aitab surma eemal hoida

PM Tervis
Copy
Jalutamine ei vaja head füüsilist vormi.
Jalutamine ei vaja head füüsilist vormi. Foto: Shutterstock

Cambridge'i ülikooli teadlaste juhitud töörühm väidab, et iga kümnes enneaegne surm oleks ära hoitud, kui kõik täidaksid vähemalt poole kehalise aktiivsuse soovituslikust normist.

Ajakirjas British Journal of Sports Medicine avaldatud uuringus väidavad teadlased, et 11 minutit päevas (75 minutit nädalas) harrastatavat mõõduka intensiivsusega kehalist aktiivsust, näiteks kiiret kõndimist, on piisav, et vähendada selliste tõbeda riski nagu südamehaigused, insult ja mitmed vähivormid.

Südame-veresoonkonna haigused, nagu infarkt ja insult, on kogu maailmas peamine surmapõhjus, põhjustades 2019. aastal 17,9 miljonit surmajuhtumit, samas kui vähktõbi põhjustas 2017. aastal 9,6 miljonit surmajuhtumit. Füüsiline aktiivsus – eriti kui see on mõõduka intensiivsusega – vähendab teadaolevalt südame-veresoonkonna haiguste ja vähi tekke riski. Rahvusvaheliselt soovitatakse täiskasvanutele nädalas vähemalt 150 minutit mõõduka intensiivsusega või 75 minutit intensiivset kehalist tegevust.

Cambridge'i ülikooli meditsiiniuuringute nõukogu (MRC) epidemioloogiaüksuse teadlased viisid läbi süstemaatilise analüüsi suure hulga seni avaldatud teadustööde põhjal. Kokku uurisid nad tulemusi 196 eelretsenseeritud artiklist, mis hõlmasid enam kui 30 miljonit osalejat.

Uurijad tuvastasid, et väljaspool tööaega oli kaks kolmandikku kehaliselt mõõdukalt aktiivne alla 150 minuti nädalas ja vähem kui üks kümnest oli füüsiliselt aktiivne rohkem kui 300 minutit nädalas.

Laias laastus selgus, et üle 150 minuti mõõduka intensiivsusega tegevusest nädalas on lisakasu haiguse või varajase surma riski vähendamisel marginaalne. Kuid isegi pool sellest tõi märkimisväärset kasu: 75-minutise mõõduka intensiivsusega tegevuse harrastamine nädalas tõi endaga kaasa 23 protsenti väiksema varajase surma riski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles