Selgus lihtne abinõu, mis vähendab naistel oluliselt südamehaiguste riski

PM Tervis
Copy
Kas sugu mängib infarkti tõsiduses rolli? Uuringute kohaselt on infarkt naistele suureks ohuks.
Kas sugu mängib infarkti tõsiduses rolli? Uuringute kohaselt on infarkt naistele suureks ohuks. Foto: Shutterstock

Vahemere dieedist rangelt kinni pidamine vähendab naiste südame-veresoonkonnahaiguste ja surma riski neljandiku võrra, selgus olemasolevate tõendite koondandmeanalüüsist, mis oli esimene omataoline.

Südame-veresoonkonna haigused põhjustavad enam kui kolmandiku kõigist naiste surmajuhtumitest kogu maailmas. Ajakirjas Heart avaldatud tulemused ajendavad teadlasi tegema rohkem soopõhiseid uuringuid, et tõhustada südametervise kliinilist praktikat.

Kuigi tervislik toitumine on ennetamisel põhiline, on enamikus asjakohastes kliinilistes uuringutes osalenud suhteliselt vähe naisi või ei ole tulemusi soo järgi vaadeldud, ja ka praegused juhised südame-veresoonkonnahaiguste riski vähendamiseks ei erine seetõttu soopõhiselt.

Soospetsiifiliste juhiste ja kliinilise praktika tõendusvundamendi tugevdamiseks otsisid teadlased andmebaasidest uuringuid, milles vaadeldi Vahemere dieedi võimalikku mõju naiste südame-veresoonkonna tervisele ja nende surmariskile.

Vahemere dieet sisaldab rohkelt täisteratooteid, köögi- ja puuvilju, kaunvilju, pähkleid ja ekstra neitsioliiviõli; mõõdukalt mereande; madalas kuni mõõdukas koguses veini; ja vähe punast/töödeldud liha, piimatooteid, loomset rasva ja töödeldud toitu.

Esialgsest 190 asjakohasest uuringust koosnevast koondanalüüsist kaasasid teadlased 16, mis avaldati aastatel 2003–2021.

Uuringud, mis viidi läbi peamiselt USA-s ja Euroopas, hõlmasid enam kui 700 000 18-aastast ja vanemat naist, kelle südame-veresoonkonna tervist jälgiti keskmiselt 12,5 aastat.

Analüüsi tulemused näitasid, et Vahemere dieedist kinnipidamine oli naistel seotud 24 protsenti väiksema südame-veresoonkonnahaiguste riskiga ja 23 protsenti väiksema riskiga surra mis tahes põhjusel.

Südame isheemiatõve risk oli 25 protsendi võrra madalam, samas kui insuldirisk oli madalam, kuigi mitte statistiliselt oluline, neil, kes järgisid seda toitumisviisi kõige enam, võrreldes nendega, kes järgisid seda kõige vähem.

Kõigi uuringute ükshaaval analüüsist väljajätmine ei mõjutanud tulemusi oluliselt, toetades veelgi enam tugevat seost südametervise probleemide ja Vahemere dieedist kinnipidamise vahel, kirjutavad teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles