Millal on kõige parem aeg sportimiseks, et põletada rohkem rasva? Uuring vastab

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Hiljuti ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences avaldatud uuringus tegid teadlased kindlaks, millal on parim aeg treenimiseks, et põletada rohkem rasva.

Erinevatel kellaaegadel treenimine mõjutab ööpäevarütmidel põhinevaid bioloogilisi protsesse erinevalt. Uurijad leidsid, et hommikune treenimine andis paremaid tulemusi, sest see on hea aeg rasvade ainevahetuse kiirendamiseks. 

«Peaaegu kõigil keharakkudel on sisemine bioloogiline ööpäevane kell, mida mõjutavad välised märguanded. See kokku moodustab masina, mis kohandab organismi füsioloogiat 24-tunnise tsükli jooksul,» selgitasid teadlased. 

Uurijad testisid järgmist hüpoteesi. Glükoosi ja energia homöostaasi mõjutavate energeetiliste stressorite ajastus, nimelt treening ja toitumine, võivad rasvkoes olevat ainevahetust erinevalt mõjutada. 

Selle kontrollimiseks uurisid Rootsi Karolinska instituudi ja Taani Kopenhaageni ülikooli teadlased kahte hiirerühma. Üks rühm tegi hommikul kõrge intensiivsusega harjutusi. Teine rühm tegi samasuguseid harjutusi õhtul. Seejärel analüüsis meeskond mõlemas rühmas erinevaid bioloogilisi protsesse ja rasvade metabolismi markereid, kirjutab Medical Daily

Tulemused näitasid, et hommikune treening on tõhusam kui õhtune, seda eelkõige ainevahetuse ja rasvade põletamise seisukohast.

Karolina instituudi molekulaarmeditsiini ja kirurgia osakonna professor Juleen R. Zierath märkis, et need leiud võivad olla kasulikud ülekaalulistele inimestele, kellel võib olla raskusi kilode kaotamisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles