Kas tervise turgutamiseks on toidulisandeid vaja (1)

Tiiu Liebert
, TTÜ emeriitdotsent
Copy
Toidulisandid on saanud tarbimiskultuuri osaks. Need on vajalikud tegelikult siis, kui on juba tekkinud või ohustab mõne aine puudujääk. Eesti kliimas tekib paljudel D-vitamiini puudujääk.
Toidulisandid on saanud tarbimiskultuuri osaks. Need on vajalikud tegelikult siis, kui on juba tekkinud või ohustab mõne aine puudujääk. Eesti kliimas tekib paljudel D-vitamiini puudujääk. Foto: Shutterstock

Lapsepõlves anti mulle kalamaksaõli, mis oli vastiku maitsega. Ka paljud teised lapsed pidid seda võtma. Sel ajal ei räägitud veel midagi toidulisanditest, küll aga kalamaksaõli kasulikkusest.

Nüüd on apteekides sadu toidulisandeid ja Eestis on vist vähe perekondi, kus neid ei tarbita.

Juba iidsetel aegadel teati, et mõnel toiduainel on tervistavad omadused, kuid kulus aastasadu, enne kui teadlased tegid kindlaks, mis seda põhjustab. Vananaiste jutud soovitasid rasedatel ööseks õuna raudnael panna ja järgmisel päeval nael eemaldada ning õuna süüa. Sel ajal ei teatud, et õunas olevate hapete toimel muutus osa rauast biosaadavaks. Rasedatel aga on rauavajadus suurem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles