Maksa aitab tõsise haiguse eest kaitsta üks muutus toitumises

PM Tervis
Copy
Enamik maksahaigusi algab ja kulgeb aastaid ilma sümptomiteta
Enamik maksahaigusi algab ja kulgeb aastaid ilma sümptomiteta Foto: Shutterstock

Hiina ja USA teadlased uurisid üheskoos, kas õhtusest paastumisest on ülekaalulistele ja mittealkohoolse rasvmaksahaigusega täiskasvanutele kasu.

Kui maksa koguneb rasv, on tegu mittealkohoolse rasvmaksahaigusega. Kui rohkem kui 10 protsenti maksa massist on rasv, suureneb oluliselt ainevahetushäirete risk. Praegu puuduvad ravimipõhised lahendused maksa rasvumise vältimiseks või vähendamiseks. Siiski on teada, et kaalulangus ja madala rasvasisaldusega dieedid üldiselt leevendavad haigusseisundit, vähendades põletikku ja olemasolevat rasva hulka.

Ajapiiranguga söömist on reklaamitud kui potentsiaalset alternatiivset kaalulangusstrateegiat kalorite vähendamisele. Kui varasemad roti- ja vaatlusuuringud inimestel on seostanud ajapiiranguga söömist kaalulangusega, siis laiemat kasu inimeste tervisele on vähem uuritud. Uurimisrühm soovis näha, kas ajapiiranguga söömine võib mõjutada maksahaigusega rasvunud patsientide triglütseriidide taset.

Uuringus «Ajapiiranguga söömise mõju alkoholivabale rasvmaksahaigusele» määrati 88 rasvumise ja mittealkohoolse rasvmakshaigusega osalejat juhuslikult kas aja- või kaloripiiranguga dieedile. Mõlemad rühmad pidid järgima sama kalorite piirangut, aga ajapiiranguga rühm pidi sööma ajavahemikus kell 8–16.

Maksa triglütseriidide sisaldus vähenes mõlemas rühmas: 8,3 protsenti ajalise toitumispiiranguga grupis ja 8,1 protsenti ainult kaloripiiranguga rühmas poole aasta jooksul. 12-kuulisel hindamisel vähenes triglütseriidide tase ajalise piiranguga rühmas 6,9 protsenti ja kaloripiiranguga rühmas 7,9 protsenti. Aruande kohaselt olid ka maksa jäikus, kehakaal ja metaboolsed riskifaktorid mõlemas rühmas oluliselt vähenenud.

Teadlased nendivad, et ajalise piiranguga toitumisrežiimist ei ole täiendavat kasu – oluline kasutegur tuleneb ikkagi kaloripiirangust.

Hiina Southern meditsiiniülikooli ja New Orleansi Tulane'i ülikooli teadlaste uuring avaldati ajakirjas JAMA Network Open.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles