Menopaus ja seks - kuidas valust lahti saada?

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: Foto cottonbro studio, Pexels
  • Kuni 84 protsenti menopausijärgses eas naistest kogeb seksi ajal tupevalu.
  • Muud valu põhjused lisaks tupe kuivusele jäävad sageli diagnoosimata ja ravimata.
  • Valu seksi ajal võib kahjustada suhteid, enesehinnangut ja soodustada depressiooni ning ärevust.

Ohutud ja tõhusad ravimeetodid on olemas, kuid seksiga seotud valuga tegeletakse ja seda ravitakse harva.

13–84 protsenti menopausijärgses eas naistest kogeb düspareuniat ehk tupevalu seksi ajal, kuid sellest räägitakse ja seda ravitakse harva, hoolimata ohutute ja tõhusate ravimeetodite olemasolust. Kuna oodatav eluiga pikeneb ja vanemate täiskasvanute tervis paraneb, on seksiga seotud valu tuvastamine ja selle ravi suur rahuldamata vajadus.

Teadlased tegid põhjalik ülevaade meditsiinilistest uuringutest, mis räägivad menopausijärgses eas naiste valulikust seksist ning see annab arstidele juhised tavaliselt tähelepanuta jäetud seisundi hindamiseks ja raviks. Lisaks östrogeeni vähesusest tingitud tupe kuivusele kirjeldab ülevaade ka selliseid põhjuseid nagu emakaeemaldamine, artriit, vähiravi ja palju muud.

«Postmenopausis naised ei tohiks aktsepteerida valulikku seksi kui uut normaalsust,» ütles dr Lauren Streicher, Feinbergi ülikooli sünnitusabi ja günekoloogia professor. «Paljud naised proovivad käsimüügis olevaid lubrikante, kuid tunnevad jätkuvalt valu. Nad ise ja mõnikord ka meedikud ei tea, et on olemas muid tõhusamaid ravimeetodeid. Lisaks tegeletakse naistega üha enam telemeditsiini abil ja neid ei uurita vahetult. Eeldatakse, et seksivalu põhjus on tupe kuivus, kuid neil võib olla mõni muu haigus, mida pole avastatud.»

Lisaks ilmsetele negatiivsetele külgedele, mis on seotud valu talumisega ja suutmatusega seksida, võivad düspareunia tagajärjed negatiivselt mõjutada suhteid ja enesehinnangut ning võivad aidata kaasa depressioonile ja ärevusele. Lisaks on seksiga kaasneva valu tagajärjeks sageli ka muud seksuaalhäired, nagu seksuaaliha häire  ja orgasmihäire.

Vaginaalse valu põhjused 

Menopausijärgne tupevalu on sageli tingitud konkreetselt östrogeeni puudumisest, kuid on ka teisi, tavaliselt avastamata ja ravimata põhjuseid, miks seks võimatuks muutub, ütles Streicher. Nende hulka kuuluvad posthüsterektoomia probleemid; vähiravi (keemiaravi, kiiritus, kirurgia); punane lame sammaspool ehk Lichen planus (mittenakkav, lillakad sügelevad sõlmed nahal, õhuke nahk) ja muud häbemehaigused; vaagnapõhjalihaste probleemid; artriit ja muud luu- ja lihaskonna probleemid; vaagnaelundite läbivaje ja sugulisel teel levivad infektsioonid.

Paljud üle 50-aastastest naistest on vallalised ja neil on võimalus leida uus seksuaalpartner. «Naiste seksuaalsus pärast 50. eluaastat on marginaliseeritud ja günekoloogiline abi ei ole prioriteediks, hinnatud ja seda isegi ei soovitata,» ütles Streicher.

Miks naisi ei hinnata ja nende seisundit ei ravita?

Vaatamata olemasolevatele ravimeetoditele jääb düspareunia sageli erinevatel põhjustel avastamata. Esiteks ei käi enamik Ameerika naisi pärast menopausi läbimist enam günekoloogi juures, ütles Streicher. Teiseks ei räägi naised sageli oma esmatasandi arstidega valuliku seksi teemal ja kui nad seda teevad, pole enamikul arstidel nende probleemidega tegelemiseks vajalikku ettevalmistust, kuna neid ei ole koolitatud selles eas naistel düspareuniat õigesti hindama või ravima. Kolmandaks on seksuaalfunktsioon teiste tõsiste terviseprobleemidega naistel sageli madala prioriteediga.

2004. aasta küsitluses, milles osales enam kui 1000 keskealist naist, oli 98 protsendil vähemalt üks seksiteemaline mure, kuid vaid 18 protsenti arstidest käsitles seda teemat. See kehtib eriti postmenopausis naiste kohta, kes ei ole teadlikud, et lahendused on kättesaadavad ja otsivad harva abi selle kaebuse korral.

Samuti on raske kindlaks teha probleemi täpset esinemissagedust postmenopausis naistel, sest seksiga seotud valu uuringutes on kriteeriumiks vähemalt üks seksuaalvahekord küsitlusele eelneval kuul, aga osad naised väldivad seksuaalset tegevust valu tõttu ja seksivad seetõttu väga harva.

Mida saaks teha?

Streicher ütles, et arstid peaksid oma patsientidega seksiaegse valu teemat käsitlema, kasutades lisaks läbivaatusele ja analüüsidele ka suulisi või kirjalikke küsimustikke. 

Mainitud ravimeetodite seas on silikoonlibestid, niisutajaid, vaginaalne östrogeen, ospemifeen, dehüdroepiandrosteroon, kohalik testosterooniteraapia, kannabidiool (ehk kanepist saadud CBD) ja fraktsioneeritud CO2 laserravi. Mõnel juhul on vaja füsioterapeutide abi vaagnapõhjalihaste nõrkuse probleemide osas või seksuaalterapeutide abi. 

Allikad: Menopause: The Journal of The North American Menopause Society, Northwestern University.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles